Väderstad får sølv for Tempo WideLining

Svenske Väderstad løb med en sølvmedalje forud for Agritechnica 2019. Medaljen er tildelt for verdens første spormarkeringssystem, der gør det muligt at sprede flydende gødning i en stående majsafgrøde uden at mindske udbyttepotentialet i marken.

- I stedet for at lave plejespor ved at aflukke rækker, ændrer WideLining automatisk rækkeafstand på rækkesåmaskinen. Fordi alle rækker tilsås med fuld kapacitet med WideLining, fastholdes den høje ydelse i hele marken, siger Jörgen Dahl, Commercial Product Manager for Planters for Väderstad.

Når WideLining skaber de plejespor, som senere skal bruges til udlægning af flydende gødning, justerer Tempo selv rækkeafstanden og danner to plejespor på 1050 mm.

- Plejesporene indstilles ved hydraulisk at justere placeringen af fire rækkeenheder på rammen. Derved ændres rækkeafstanden på rækkerne ved siden af sporene på 1050 mm fra 750 mm til 600 mm, hvilket er en acceptabel rækkeafstand for at opretholde et højt udbytte i ensileringsmajs, forklarer Jörgen Dahl.

Automatisk plejespor

WideLining er fuldautomatisk og integreret i det iPad-baserede kontrolsystem Väderstad E-Control. Når WideLining aktiveres, beregner maskinen marken og justerer automatisk de to rækkeenheder til at danne plejesporene baseret på arbejdsbredden på gødningssprederen.

- Ved altid at så med fuld kapacitet øger Väderstad WideLining antallet af frø i marken markant. Etablerer man for eksempel majs med en 8-rækket maskine og spreder gødning med 18 meters arbejdsbredde, vil Väderstad WideLining så 8,3 procent flere frø sammenlignet med øvrig tilgængelig teknologi på markedet i dag, lyder vurderingen fra Jörgen Dahl.

Det helt nye WideLining-system har præmiere på Agritechnica og vil være tilgængelig på markedet fra efteråret 2020.

per@effektivtlandbrug.dk
Mobil 20 25 10 37

Hal 12, stand B25

Læs også