Elkær viser gammel nyhed i Hannover

Inspireret af energikrisen giver Henning Elkær sammen med sønnen Kenneth kvasskæremaskinerne en genfødsel. Kvashuggere, som han i 1980 selv var med til at fremstille.

Dette insekthotel med en meters højde kommer også med på HE Maskiners Agritechnica-stand.

I 1980 startede Henning Elkær sit firma hjemme i garagen med salg af kvasmaskiner, som han selv var med til at fremstille. Her over 40 år senere drager han sammen med sin søn, Kenneth, fredag i denne uge afsted mod Hannover i en varebil med trailer og en autocamper for at præsentere en opgraderet version af kvasskæremaskinerne på den store Agritechnica-messe.

Genfødslen af kvashuggerne i en moderne udgave er ikke mindst inspireret af de stigende energipriser.

- Fremfor blot at lade de mindre grene ligge på jorden eller sende træet til flis, kan der med vores grenskærere laves kvas, som i gamle dage, der er rigtig godt til fyring og brændsel, siger 70-årige Henning Elkær, der venter interesse for de gammelkendte nyheder fra landmænd og lodsejere med egen skov og træer.

Især ser han muligheder på det norske, svenske og tyske marked, og venter at møde mange interesserede på stand C49 i hal 26, hvor skovmaskinerne præsenteres.

I Hannover siden 2007

Kenneth og Henning Elkær er ikke uvante med at udstille på den kæmpestore messe. De har været med hver gang siden 2007 med Elkær Maskiners program indenfor hegnsklippere og -save. Den aktivitet blev afhændet til GMR Maskiner i 2017, og 1. september blev produktionen flyttet fra Elkærs faciliteter i det nedlagte mejeri ved Herrested til en fabrik i Mariager.

Derfor fik far og søn både tid og plads til at finde på noget nyt. Og med forespørgsler på kvasskæremaskinerne gik ukuelige iværksættere i gang med at producere efter tegninger fra dengang.

Maskinerne produceres i første omgang i to modeller, GS 70 og GS 100, der kan tage grene op til henholdsvis 7 og 10 centimeters tykkelse. Indføringen er udviklet, således grenene selv trækkes ind i skæreaggregatet.

- Naturligvis er det et sats og dyre kvadratmeter i Hannover. Men vi glæder os til at være med igen, og gerne få idéer til videreudvikling og nye produkter, lyder det fra Henning Elkær, der for at spare hotelomkostninger som nævnt medbringer en autocamper.

Og for at give HE Maskiners udstilling en ekstra dimension, har parret fremstillet et insekthotel, der kan fyldes med brænde og kvas fra maskinerne.

- Det vil i tidens ånd være oplagt at opstille i haver og parker, og vi leverer gerne i forskellige størrelser.

Læs også