Stor skepsis mod CO2-afgift ved Agromek-åbning

Agromeks formand, Sten Andersen, gjorde sig til talsmand for den udbredte skepsis mod en CO2-afgift, da han holdt tale i forbindelse med åbningen af Agromek.

Hvordan vil en kommende CO2-afgift på biologiske processer påvirke dansk landbrug, og hvordan? Det er spørgsmål, der stadig blæser i vinden, i og med at der endnu ikke er dannet en regering efter folketingsvalget den 1. november. 

Men man skal ikke være i tvivl om, at en CO2-afgift på landbruget bliver mødt med enorm skepsis i erhvervet. Det kom også til udtryk, da formand for Agromek, Sten Andersen, holdte sin tale ved åbningen af årets udstilling. Her mindede han om den aftale om landbrugspakken, der blev indgået af et bredt flrertal i Folketinget sidste år.

- Hensynet til ervhversudvikling og konkurrenceemnen står meget klart. Det danske erhvervsliv og fødevareproduktione skal udvikles og ikke afvikles. Det var odrejningspunktet for landbrugspakken, som blev vedtaget sidste år, sagde Sten Andersen og fortsatte:

- Dengang var der et håb om, at globalt udsyn og national ansvarlighed igen vil komme til at kendetegne de beslutninger, der skal træffes i forhold til klimaudfordringerne, sagde han.

CO2-afgift handler om ansvarlighed

Ifølge Sten Andersen handler en CO2-afgift om ansvarlighed. Det bad Sten Andersen myndighederne om at huske.

- Må Folketinget, og dem, der skal lave reglerne også vise denne ansvarlighed, så vi undgår, at 100 kroner, der kunne komme ud af arbejdet med det samme, bliver spist op til kun at være 50 kroner, når de bliver udbetalt med meget stor forsinkelse.

For bureaukrati og detailstyring skaber, har skabt, og fortsætter med at skabe problemer for landbruget. 

- Man kan stille sig selv det spørgsmål, om systemet kan være klar til at administrere en ordning på op mod 60 milliarder kroner, som er et tal, nogle politiske partier nævner, lød det skeptisk fra talerstolen.

Læs også