Alternative finansieringsmuligheder

Virksomhedsrådgiver i VKST påpeger, at man i landbruget skal i gang med at se på alternative ejerformer.

MØDER Fremtidens finansieringsmuligheder er ét af de emner, der er på programmet, når VKST inviterer til vinterfaglige møder. Her vil specialisterne i VKST pege på flere nye tendenser.

Den generelle tendens er, at bankerne stiller krav om egenfinansiering i forbindelse med køb af ejendom, og det er en ny situation i landbrugssektoren, som kan gøre det nødvendigt at tænke i alternativ finansiering.

- Hvis du vil købe eller bygge nyt, så skal du komme med en del af pengene selv. Hvis du bare køber for lånte penge, så forringer du din soliditetsgrad, og netop soliditetskrav og indtjening er det, bankerne fokuserer på nu, siger virksomhedsrådgiver i VKST, Søren Pilegaard.

Ekstern kapital

Bankernes soliditetskrav betyder, at det kan blive sværere for især unge landmænd at komme ind i erhvervet, og det kan få flere til at se på andre finansieringsmuligheder. hvilket Søren Pilegaard ikke nødvendigvis mener er en dårlig ting.

- Jeg tror, at erhvervet skal i gang med at se på alternative ejerformer. For hvorfor skal en ung, nystartet landmand nødvendigvis eje det hele selv og tage hele risikoen selv? Spørger Søren Pilegaard og fortsætter:

- Vi har eksempler på, at en ung landmand har købt besætningen og lejet bygningerne af ejer og på den måde er kommet i gang. En anden mulighed er at lave en pasningsaftale, og så kan den unge landmand vise de finansielle samarbejdspartnere, at han eller hun kan tjene penge og på sigt købe selv.

Søren Pilegaard peger desuden på Vækstfonden og Dansk Landbrugskapital som alternativer til den traditionelle finansiering.

Endelig peger virksomhedsrådgivere på finansiering via ekstern kapital som en mulighed, ikke mindst i den nuværende situation, hvor man skal betale for at have penge stående på sin konto.

jhal

Læs også