bannerPos

Danske æg sikrer protein til småtspisende og ældre

Større brug af æg kan være med til at sikre at ældre og syge får tilstrækkeligt med protein, også på en klimavenlig måde.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
14-02-2020 11:23
Æg er en vigtig næringskilde i en grøn kost. Derfor sidder Danske Æg med i et nyt udviklingssamarbejde, der skal udmøntes i flere grønne retter i »de store gryder« i storkøkkenerne på landets hospitaler og i madservice til de ældre.

Danske Æg, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Odense Kommune og en række andre aktører er gået sammen om at realisere måltidskonceptet 'Den grønne menu'.

Det er en opskriftsamling på 80 opskrifter, der tilbyder grønne retter med danske råvarer i sæson, som egner sig til produktion i »store gryder«. Retterne indeholder - udover grøntsager - også mejeriprodukter og æg, fordi det er med til at sikre, at retterne har det nødvendige næringsindhold:
 
- Udover at æg har en naturlig plads i en vegetarisk kost og bidrager med mange nødvendige næringsstoffer, så er æg også en klimavenlig kilde til animalsk protein, fordi 1 kilo æg kun har et klimaaftryk på 2 kilo CO2-ekvivalent, siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef for Danske Æg.

Fokus på klima

Som medlemsland af FN er Danmark forpligtet til at arbejde med verdensmålene i hverdagsnære handlinger. Derfor er der særligt fokus på klima, ansvarligt forbrug og produktion i de danske storkøkkener. Opskrifterne udarbejdes med brug af både mælk, ost og æg for at sikre, at de får det rigtige næringsindhold og samtidig får en god, velbalanceret smag.
 
De grønne retter udvikles af en samarbejdsgruppe af forskellige aktører, som i fællesskab sikrer næringsrige retter, der lever op til de officielle anbefalinger. Det kan nemlig være svært at udvikle grønne retter med en optimal sammensætning af næringsstoffer til målgruppen, uden brug af æg og mejeriprodukter. Retterne henvender sig særligt til småtspisende på hospitaler og ældre.
 
Visionen er, at de grønne retter bliver så næringsrige og velsmagende, at borgerne vælger retterne, fordi maden er både indbydende og smagfuld. Det forventes, at opskriftsamlingen »Den grønne menu« er færdig i midten af 2020.
 
Projektet er et udviklingssamarbejde mellem Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Odense Kommune, Økologisk Landsforening, Arla, Dansk Vegetarisk Forening, Københavns Universitet, Danske Æg samt konsulent og kok Inger Kjærgaard.

Nord-West noteringen stiger med to euro

Endnu en uge med stigning på svineprisfronten. Og de høje tal ser ud til at blive endnu højere i næste uge.

Nye kapitelstakster

Kapitelstaksterne for hvede og byg i 2019 er nu offentliggjort.

Vi er stærkere sammen end hver for sig

På Kvægkongres 2020 opfordrede formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg, Christian Lund, danske kvægproducenter til at imødegå fremtidens forandringer, som klimaændringer og nye forbrugermønstre, i fællesskab.

Dansk Energirådgivning justerer ejerskabskredsen frem mod fortsat vækst

Dansk Energinrådgivnings stifter Lars Waage Petersen, og Finance Zealand har solgt deres aktier i selskabet. Ny hovedaktionær er Jon Malthe-Bruun.

Würth Truck Lease introduceres i Danmark

Würth Leasing Danmark A/S introducerer Würth Truck Lease i Danmark med henblik på at give vognmænd, transportvirksomheder og entreprenører en uafhængig og branchekendt leasingpartner til finansiering af traditionelt materiel som lastbiler, trailere, kraner samt entreprenørmaskiner og varebiler.

Velkommen til Kvægkongres 2020

Mandag den 24. og tirsdag den 25. februar er der Kvægkongres i MCH Herning Kongrescenter. Et af årets temaer bliver klima.

Allerede for sent at bruge Galera i mange vinterrapsmarker

I de tidligst såede vinterrapsmarker er vinterrapsen allerede i knopstadiet og dermed så langt fremme i udviklingen, at Korvetto og Galera ikke længere kan anvendes til at bekæmpe ukrudt med, oplyser Annemette Pagter fra Velas.

Ukrudt og svampesygdomme stortrives lige nu

- Erfaringerne viser, at det næppe kan betale sig at behandle, førend vi har passeret midten af marts. Der skal en vis mængde lys til for at få optimal optagelse, understreger Hans Jørgen Bak fra AgriAdvice.

Det er klimarigtigt at fodre med rapsfrø, men er det muligt?

Et to-årigt forsøg skal kigge på mulighederne for at fodre med rapsfrø for at reducere mælkens klimaaftryk og producere sundere mælk.
Side 1 af 1777 (35524 artikler)Prev1234567177517761777Next