bannerPos

Danske æg sikrer protein til småtspisende og ældre

Større brug af æg kan være med til at sikre at ældre og syge får tilstrækkeligt med protein, også på en klimavenlig måde.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
14-02-2020 11:23
Æg er en vigtig næringskilde i en grøn kost. Derfor sidder Danske Æg med i et nyt udviklingssamarbejde, der skal udmøntes i flere grønne retter i »de store gryder« i storkøkkenerne på landets hospitaler og i madservice til de ældre.

Danske Æg, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Odense Kommune og en række andre aktører er gået sammen om at realisere måltidskonceptet 'Den grønne menu'.

Det er en opskriftsamling på 80 opskrifter, der tilbyder grønne retter med danske råvarer i sæson, som egner sig til produktion i »store gryder«. Retterne indeholder - udover grøntsager - også mejeriprodukter og æg, fordi det er med til at sikre, at retterne har det nødvendige næringsindhold:
 
- Udover at æg har en naturlig plads i en vegetarisk kost og bidrager med mange nødvendige næringsstoffer, så er æg også en klimavenlig kilde til animalsk protein, fordi 1 kilo æg kun har et klimaaftryk på 2 kilo CO2-ekvivalent, siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef for Danske Æg.

Fokus på klima

Som medlemsland af FN er Danmark forpligtet til at arbejde med verdensmålene i hverdagsnære handlinger. Derfor er der særligt fokus på klima, ansvarligt forbrug og produktion i de danske storkøkkener. Opskrifterne udarbejdes med brug af både mælk, ost og æg for at sikre, at de får det rigtige næringsindhold og samtidig får en god, velbalanceret smag.
 
De grønne retter udvikles af en samarbejdsgruppe af forskellige aktører, som i fællesskab sikrer næringsrige retter, der lever op til de officielle anbefalinger. Det kan nemlig være svært at udvikle grønne retter med en optimal sammensætning af næringsstoffer til målgruppen, uden brug af æg og mejeriprodukter. Retterne henvender sig særligt til småtspisende på hospitaler og ældre.
 
Visionen er, at de grønne retter bliver så næringsrige og velsmagende, at borgerne vælger retterne, fordi maden er både indbydende og smagfuld. Det forventes, at opskriftsamlingen »Den grønne menu« er færdig i midten af 2020.
 
Projektet er et udviklingssamarbejde mellem Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Odense Kommune, Økologisk Landsforening, Arla, Dansk Vegetarisk Forening, Københavns Universitet, Danske Æg samt konsulent og kok Inger Kjærgaard.

Landbrugsstyrelsen forlænger ansøgningsrunden

Landbrugsstyrelsen forlænger årets ansøgningsrunden indtil den 1. maj. Det sker som følge af COVID-19, oplyser styrelsen.

Danske jordbrugeres konkurrenceevne forbedret i 2019

Sammenlignet med Tyskland, Holland, Storbritannien og Polen havde Danmark den største stigning i bytteforholdet i 2019, viser tal fra Danmarks Statistik.

Én dårlig diegivningsperiode behøver ikke at blive til flere

Nogle farestaldspassere har den opfattelse, at en so der ligger lavt i antal egen-fravænnende grise ved det seneste kuld, ikke kan komme op i et højere niveau igen for de næste kuld. Men det er langt fra tilfældet. Det forklarer SvineRådgivningen nærmere om i deres seneste nyhedsbrev.

Prioriter kartoflerne

Kartoflers vækst- og udbyttepotentiale øges ved, at de lægges tidligt. Planterådgiver anbefaler derfor, at det netop i denne uge prioriteres at vurdere, hvornår arealerne er tjenlige til at færdes på, så kartoflerne kan komme i jorden.

Regeringen vil hjælpe større slagterier med øget fleksibilitet

Større slagterier kan i de kommende måneder få brug for at producere på skæve tidspunkter med kort varsel. Derfor giver Miljøminister Lea Wermelin nu Miljøstyrelsen mulighed for at hastebehandle ansøgninger.

Den laveste oliepris i 17 år

Der er endnu ikke udsigt til, at Rusland og Saudi Arabien vil stoppe deres oliekrig. Der er heller ikke udsigt til, at efterspørgslen efter olie vil komme tilbage til normalen lige foreløbigt. Fly står på jorden, biler kører ikke og fabrikker er lukket ned. Derfor er der heller ikke tegn til, at olieprisen skal komme op lige foreløbigt. Samtidig kan olieprisen dog heller ikke falde meget mere.

Grundvandsforening rækker hånden ud mod L&F

Hos Foreningen For Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse er håbet, at Landbrug & Fødevarer nu, efter at Axelborg har opgivet sin BNBO-sag mod Egedal Kommune, i stedet vil kaste sig ind i en fælles kamp mod statens indsatsplaner.
Side 1 af 1808 (36151 artikler)Prev1234567180618071808Next