bannerPos

Madskoler: 25.000 madglade børn har fået oplevelser for livet

Det skortede ikke på interessen i forbindelse med årets madskoler.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
02-12-2019 11:25
Efter Madskoler 2019-versionen har i alt 25.000 børn fået gode, sjove og ikke mindst lærerige oplevelser med mad. Til næste år får endnu flere børn mulighed for at blive klædt på til at komme i køkkenet.

En god stak engagerede frivillige, fire håndfulde lækre opskrifter og en sjat lærerige aktiviteter krydret med masser af madglæde. Det er den enkle opskrift bag Madskolers store succes.

Siden 2004 har Madskoler, der er en aktivitet arrangeret af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000, sendt i alt 25.000 børn i køkkenet i ferier, hvor de har fået gode, sjove og ikke mindst lærerige oplevelser med mad.

Madskoler giver mere mod på at smage på mad, børnene ikke kender i forvejen, ligesom Madskoler også giver mere smag for madlavning generelt.

Det ses blandt andet. af forældreevalueringen, hvor 91 procent af forældrene fortæller, at deres børn har smagt på nye fødevarer, ligesom 78 procent af forældrene forventer, at børnene begynder at lave mere mad derhjemme efter at have været på Madskole.

Madskoler mindsker madspild

Børnenes nyerhvervede viden når også hjem i familierne. Det ses bl.a. ved, at 34 procent af forældrene siger, at familien efterfølgende er blevet mere bevidst om fx at mindske madspild, der har været tema på sommerens Madskoler.

Det glæder Anne Lawaetz Arhnung, der er administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer.
 
- Vi ved fra forskellige undersøgelser, at børnefamilierne gerne vil undgå madspild, men smider mere mad ud end andre forbrugergrupper. At børnene har en viden om madspild betyder, at de kan bidrag til kampen mod madspild i hjemmet, siger hun.

Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler, supplerer:
 
- Jeg er rigtig glad for, at Madskoler har den gode og opdragene effekt på fremtidens forbrugere, som de har. Og at vi har kunnet vise så mange børn, at det er sjovt at lave mad.

Madskoler giver nye venner

Det er dog ikke kun børnene, der får noget værdifuldt ud af en uge på Madskole; det gør de frivillige instruktører også - hele 96 procent af årets frivillige instruktører fortæller, at de har fået en fantastisk oplevelse med børn, mad og motion.

Henrik Dalum, der er formand for børne- og ungdomsorganisationen 4H, glæder sig også over årets flotte evalueringsresultater:
 
- Det giver blod på tanden til at arbejde for mange flere Madskoler i fremtiden, så endnu flere børn kan komme med. Men vi kan kun lave de Madskoler, der er frivillige til, så jeg kan kun opfordre til, at man tilmelder sig, hvis man går med en mad-underviser i maven, siger han.

Fokus på sundhed
Madskoler varer en uge og foregår i dagtimerne. Langt de fleste Madskoler afholdes i sommerferien, og der afvikles enkelte Madskoler i efterårsferien. På en Madskole er madlavningen i fokus, men motion, sundhed, ernæring og madspild er også helt centrale emner.

Og netop den kobling glæder Anders René Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000:
 
- Vi er glade for at kunne støtte op om, at børn lærer om maden såvel som dét at undgå, at maden ender i skraldespanden.
 

Miljøgodkendelse til andre staldsystemer

Ikke alle stalde passer ind i de traditionelle kasser i en miljøansøgning. SvineRådgivningen meddeler, at de har god erfaring med sådanne sager.

IGC forventer global overskudsproduktion i 2020

IGC, The International Grains Council, forventer en overskudsproduktion af afgrøder på globalt plan i sæsonen 2020 og 2021. Men det er ikke fra Europa, den store afgrødeproduktion i givet fald vil komme.

Mild morgenluft for industriel slagtesvineproduktion

Længe før klimadagsordenen blev sat af politikere og befolkning, var AgriFarm A/S klar med miljø- og klimavenlige løsninger for slagtesvineproduktion, der gør en industriel storstald til en venlig nabo.

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

- Udvikling er mit opium

Flemming Fuglede Jørgensen er i gang med et generationsskifte på »Borupgaard« med sin søn Peter. Samtidig har han netop erhvervet herregården »Christiansdal«. Der er muligheder i dansk landbrug. Men der skal kæmpes for at bevare dem, lyder vurderingen.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.
Side 1 af 1850 (36981 artikler)Prev1234567184818491850Next