Madskoler: 25.000 madglade børn har fået oplevelser for livet

Efter Madskoler 2019-versionen har i alt 25.000 børn fået gode, sjove og ikke mindst lærerige oplevelser med mad. Til næste år får endnu flere børn mulighed for at blive klædt på til at komme i køkkenet.

En god stak engagerede frivillige, fire håndfulde lækre opskrifter og en sjat lærerige aktiviteter krydret med masser af madglæde. Det er den enkle opskrift bag Madskolers store succes.

Siden 2004 har Madskoler, der er en aktivitet arrangeret af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000, sendt i alt 25.000 børn i køkkenet i ferier, hvor de har fået gode, sjove og ikke mindst lærerige oplevelser med mad.

Madskoler giver mere mod på at smage på mad, børnene ikke kender i forvejen, ligesom Madskoler også giver mere smag for madlavning generelt.

Det ses blandt andet. af forældreevalueringen, hvor 91 procent af forældrene fortæller, at deres børn har smagt på nye fødevarer, ligesom 78 procent af forældrene forventer, at børnene begynder at lave mere mad derhjemme efter at have været på Madskole.

Madskoler mindsker madspild

Børnenes nyerhvervede viden når også hjem i familierne. Det ses bl.a. ved, at 34 procent af forældrene siger, at familien efterfølgende er blevet mere bevidst om fx at mindske madspild, der har været tema på sommerens Madskoler.

Det glæder Anne Lawaetz Arhnung, der er administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer.
 
- Vi ved fra forskellige undersøgelser, at børnefamilierne gerne vil undgå madspild, men smider mere mad ud end andre forbrugergrupper. At børnene har en viden om madspild betyder, at de kan bidrag til kampen mod madspild i hjemmet, siger hun.

Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler, supplerer:
 
- Jeg er rigtig glad for, at Madskoler har den gode og opdragene effekt på fremtidens forbrugere, som de har. Og at vi har kunnet vise så mange børn, at det er sjovt at lave mad.

Madskoler giver nye venner

Det er dog ikke kun børnene, der får noget værdifuldt ud af en uge på Madskole; det gør de frivillige instruktører også - hele 96 procent af årets frivillige instruktører fortæller, at de har fået en fantastisk oplevelse med børn, mad og motion.

Henrik Dalum, der er formand for børne- og ungdomsorganisationen 4H, glæder sig også over årets flotte evalueringsresultater:
 
- Det giver blod på tanden til at arbejde for mange flere Madskoler i fremtiden, så endnu flere børn kan komme med. Men vi kan kun lave de Madskoler, der er frivillige til, så jeg kan kun opfordre til, at man tilmelder sig, hvis man går med en mad-underviser i maven, siger han.

Fokus på sundhed
Madskoler varer en uge og foregår i dagtimerne. Langt de fleste Madskoler afholdes i sommerferien, og der afvikles enkelte Madskoler i efterårsferien. På en Madskole er madlavningen i fokus, men motion, sundhed, ernæring og madspild er også helt centrale emner.

Og netop den kobling glæder Anders René Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000:
 
- Vi er glade for at kunne støtte op om, at børn lærer om maden såvel som dét at undgå, at maden ender i skraldespanden.
 

Læs også