bannerPos

Næstformand i L&F inviterer kontroversiel veganer ind i sin svinestald

Under en debat på Folkemødet inviterede Landbrug & Fødevarers næstformand, Asger Krogsgaard, Veganerpartiet på besøg indenfor i sin stald. Han afviser dog, at han har givet partiet lov til at komme og filme.

Lasse Ege Pedersen

20-06-2019 07:43
Manden bag flere ulovlige indtrængninger i svinestalde, Henrik Vindfeldt, stifter af Veganerpartiet, er blevet inviteret på besøg i stalden hjemme hos Landbrug & Fødevarers næstformand, Asger Krogsgaard.

Under en debat i lørdags på Folkemødet på Bornholm mellem stifter af Veganerpartiet, Henrik Vindfeldt og L&F-formand, Martin Merrild, gik bølgerne højt. Det fremgår blandt andet af en kort video, som avisen BT, der arrangerede debatten, har lagt op på sin Facebook-side.

Under debatten fik stifteren fra det parti, som for nylig blev politianmeldt for ulovlig indtrængen på en svineejendom på Falster, dog også en fremstrakt hånd til dialog fra Landbrug & Fødevarers næstformand, Asger Krogsgaard, der også er formand for Danske Svineslagterier.

Næstformanden inviterede således Henrik Vindfeldt på besøg hjemme i sin svinestald. I en pressemeddelelse fra Veganerpartiet lyder det, at man vil tage imod invitationen.

- Vi er blevet inviteret ud for at filme alle aspekter af fødevareproduktionen, og det er naturligvis et tilbud, vi takker ja til. Martin var meget glad for at understrege landbrugets åbenhed for at vise produktionen frem. Nu ser vi blot frem til at finde en dato, hvor vi kan komme ud og vise Danmark et nuanceret billede af, hvordan vores animalske fødevarer bliver til, siger Henrik Vindfeldt.

Han mangler konkret viden

Over for Effektivt Landbrug bekræfter Asger Krogsgaard, at han under debatten på Folkemødet inviterede Henrik Vindfeldt på besøg hjemme på sin bedrift. Han afviser dog, at det ligefrem var en invitation til at komme hjem at filme hos ham.

- Debatten som der var (på Folkemødet, red.) bar præg af, at man var uvidende om, hvordan forholdene er i en svinestald. Fagligheden bag diskussionen som Henrik Vindfeldt kørte frem med, den var stærkt fordrejet. Så derfor tænkte vi, at der er grund til at gå i dialog med ham.

Men tror du, at det er muligt at rykke holdninger hos folk som ham?

- Det ved jeg ikke. Det må tiden vise.

Har I lavet aftale om, hvornår det skal være?

- Nej, det er der ikke.

De vil gerne ud at filme, skriver de?

- Nej, det får de ikke lov til. Hvis det er, så skal jeg kun have besøg af ham. Når de filmer, har de tidligere kun misbrugt materialet, siger Asger Krogsgaard, der fortæller, at de påstande, som Henrik Vindfeldt førte frem under debatten på Bornholm, dog var så forkerte, at han simpelthen mener, at partistifteren har behov for at få opdateret sin viden.

- Og det er jo bare sådan, vi er. Vi vil gerne vise, hvad det er, som vi går og laver. Det skal bare være på tidspunkter, hvor vi har en aftale om det, siger han.

Værre end Paludan

Også Peter Kiær, svineproducent i Haslev på Sjælland og bestyrelsesmedlem i Bæredygtigt Landbrug stødte på Folkemødet ind i Henrik Vindfeldt og Veganerpartiet. Partistifteren stoppede ham på gaden i Allinge og lavede et video-interview med svineproducenten, der var iført en iøjnefaldende »I love bacon«-t-shirt.

Peter Kiær svarede på Bornholm høfligt på partistifterens spørgsmål. Han fortæller, at han dog ikke ville invitere Veganerpartiet på besøg hjemme i sin stald. Det sker blandt andet med henvisning til, at partiet tidligere har sammenlignet kødspisning med pædofili.

- Når jeg tænker over, hvad de står for, så ville jeg helt klart sige nej til at invitere dem indenfor. Veganerpartiet er jo helt derude, hvor selv Paludan (stifter af Stram Kurs, red.) ikke kan være med.

- Uanset hvad jeg måtte vise dem, så ville det kun blive brugt imod én, siger Peter Kiær, der understreger, at han dog ikke generelt er modstander af at indgå i dialog med kritikere.

Dyrenes Beskyttelse ville han således ikke have problemer med at invitere indenfor i sin stald.

En fejl

Peter Kiær fortæller, at han mener, at det er en fejl, at Asger Krogsgaard nu på Bornholm har inviteret partiet indenfor. Allerede nu forudser han, at Veganerpartiet snart vil begynde at »spinne på«, at de nu alligevel ikke kan få den adgang, som de blev stillet i udsigt på Bornholm.

Til spørgsmålet om Peter Kiær ikke selv er bekymret for at ende i en video fra Veganerpartiet, hvor hans udtalelser bliver fordrejet, da han selv stillede op til interview på Bornholm med dem, lyder det, at det er han egentlig ikke.    

- Jeg skød alt ned, de kom med. Blandt andet lød det, at svineproduktion i Danmark ikke er noget, der giver penge, og at det er ligegyldigt, men der forklarede jeg dem om svineproduktionens helt afgørende betydning for samfundet i Danmark, siger Peter Kiær.

Læserbrev: Test for rester af alle sprøjtemidler i økologien

Grundstoffer og naturlige midler i den økologisk produktion bør undergå samme strenge godkendelsesprocedure som andre dansk godkendte bekæmpelsesmidler, og man bør også teste for rester i fødevarerne. Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

Der bliver masser af halm i år

Udsigten til en god halmhøst får smilet frem hos formand for foreningen Danske Halmleverandører, Hans Stougaard, der ser halm som et både konkurrence- og miljømæssigt godt alternativ til især flis.

Horsch går nye veje

I dag præsenterer Horsch en række spændende nyheder, blandt andet nye selvkørende sprøjter, jordbehandlingsredskaber, såmaskiner og flere af Horsch-maskinerne er målrettet til det konventionelle landbrug, men fabrikken har i deres mange maskinnyheder stor fokus på organiske landbrug eller hybridlandbrug.

Masser af hø på engene

De ugødede og §3-beskyttede græsarealer ved Tude Å giver masser af godt hø i år.

- Bjærgning af hø på lavbundsjorde er billigere end at lade dem gro til

Michael Andersen på Tøvestensgaarden ved Hejninge nær Slagelse har en god ide, som han gerne vil dele med den nye finansminister Nicolai Vammen. Han kombinerer et højværdiprodukt med miljø- og klimavenlig drift af §3-arealer ved Tude Å.

Majsen er udfordret

Vejret driller majsen, der mange steder er udfordret med uens eller dårlig vækst.

Næringsstofferne er der, men det handler om omfordeling

Næstformanden i brancheforeningen Genanvend Biomasse og projektmanager i Daka Refood, Bjarne Larsen, håber på nogle regelændringer i de statslige støtteordninger, som vil gøre det mere rentabelt at etablere nye biogasanlæg fremover. Især på Sjælland.

Økolog: - Konventionel gylle er et nødvendigt kompromis

Den økologiske landmand Niels Kjær Tvedegaard nord for Randers er selv afhængig af at få tilført gylle fra konventionel husdyrproduktion. En fremtid helt uden konventionel gylle er i teorien mulig, mener han, men det vil have betydning for pris og udbytter. Og så vil der stadig være et problem med hensyn til fosfor og kali.
Side 1 af 1585 (31694 artikler)Prev1234567158315841585Next