bannerPos

Priser til tre fremsynede landmænd

Teknologiprisen: Kartoffelavler Henning Thybo, Arnborg. Foto: Frederik Thalbitzer

AF: LIS AGERBÆK JØRGENSEN

REDAKTIONSSEKRETÆR
05-12-2019 20:00
Tre landmænd m/k, som er i front indenfor teknologi, afsætning og bæredygtighed, er hædret med priser og kåret som Fremtidens Landmand.

Tre landmænd hædres med titlen Fremtidens Landmand for deres arbejde med henholdsvis bæredygtighed, ny teknologi og alternativ afsætning.

- I er på hver jeres måde rollemodeller for alle jeres kolleger og viser vejen frem for hele dansk landbrug.

Det konstaterede direktør Ejnar Schultz fra landbrugets videns- og innovationshus Seges, da han torsdag aften overrakte prisen som Fremtidens Landmand til kartoffelavler Henning Thybo, Arnborg ved Herning, svineproducenterne Lene Conradsen og Peter Bruun, Give og mælkeproducent Kaare Larsen, Gilleleje.

De tre landmænd kåres som særligt fremragende i hver sin kategori: Teknologi, afsætning og bæredygtighed. De tre priser, der hver er på 25.000 kroner, er indstiftet af Seges og LandbrugsMedierne og støttes af Jyske Bank, Bridgestone, Sagro og Agromek.

Teknologiprisen: Kartoffelavler Henning Thybo, Arnborg

Teknologiprisen gives til en landmand, der har udviklet sin bedrift med den nyeste teknologi og evner at bruge teknologien til at forbedre bedriftens økonomi.

Kartoffelavler Henning Thybo vinder teknologi-prisen. Han forener sin egen nysgerrighed og opfindsomhed med en stor indsigt i og brug af de fælles digitale løsninger. På hans 480 hektar midtjysk hedejord dyrkes marken med en række maskiner, han selv har udviklet, og hvoraf flere siden er blevet videreudviklet og sælges til andre landmænd.

- Jeg er doven og utålmodig. Jeg gider ikke lave meget, og det skal gå helt vildt stærkt. Det er min drivkraft, siger Henning Thybo og tilføjer: - Det, man ikke kan købe, må man selv lave.

 

Afsætningsprisen: Svineproducent Peter og Lene Bruun, Give

Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning blev tildelt ægteparret Lene Conradsen og Peter Bruun, der nær Give driver frilandsproduktion med 850 frilandssøer og produktion af 21.500 slagtesvin.

Hele produktionen afsættes gennem Rema 1000 i Peter og Lenes navn og fungerer dermed som en mærkevare. Deres billede pryder pakkerne i supermarkedet, og de stiller op direkte over for forbrugerne, både ude i butikkerne og med åbent hus hjemme på gården.

Den helt specielle afsætning fik de selv forhandlet sig frem til og betyder, at de kan producere velfærdsgrise med større sikkerhed end deres kolleger.

Bæredygtighedsprisen: Mælkeproducent Kaare Larsen, Dragstrup

Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed gik til den nordsjællandske mælkeproducent Kaare Larsen fra Gilleleje.

Kaare Larsen er stærkt optaget af naturen og miljøet omkring de 300 hektar jord, han driver. Som formand for lodsejerne er han gået aktivt ind i et meget stort naturgenopretningsprojekt, der vil genskabe en af Nordsjællands største søer Søborg Sø på blandt andet hans egne drænede marker.

- Det bliver en sand naturperle, siger han og er tilfreds med de løsninger, der er skabt for landmændene.

Han er derudover meget optaget af dyrevelfærden for de 180 røde malkekøer, der hver leverer 10.000 kg mælk om året, og driver markerne med så lille en miljøpåvirkning som muligt.

- Jeg står ikke op om morgenen og siger, at nu skal jeg ud og gøre noget bæredygtigt. Jeg tror bare, det er noget, der er i mit mindset. Når jeg gør det, jeg synes er sund fornuft under hensyntagen til de udfordringer, vi står over for, er det som regel noget, der bidrager til, at bedriften bliver mere bæredygtig både i forhold til økonomi og omgivelser, siger han.

Ny vaccine skal spare griseliv og sænke forbruget af zink og antibiotika

Statens Seruminstitut, Aarhus Universitet og Seges går sammen om at udvikle en vaccine, som kan redde tusinder af grise fra tidlig død, reducere forbruget af antibiotika drastisk og spare miljøet for udledning af zink. Fødevareministeren er spændt på udfaldet.

Landmænd så på skrælpløjning

35 landmænd brugte en formiddag hos Elsnab Landbrug I/S i Vendsyssel for at se nærmere på skrælpløjning.

Overrasket over at genbrugsplast faktisk duer til dyr

Skandinavisk Landbrugsplast og Helgenæs Maskinstation tester i år et strækplast-produkt med 30 procents genbrugsplast til wrapning af hø og ensilage. – Vores opgave er at teste plasten og foreløbigt har det vist sig fuldt på højde med de plasttyper, vi hidtil har anvendt, lyder det.

Maskinerne må tilpasse sig bakke og dal

I et særligt smukt bakket dansk kulturlandskab som det findes på Helgenæs og Mols, tilpasser Helgenæs Maskinstation sig landskabet med sit maskinvalg – ikke omvendt.

Merrild vil have landbrugets kritikere på banen

Det er dybt frustrerende, siger L&F-formand, Martin Merrild, der frygter, at landbruget igen kommer til at få skylden for manglende målopfyldelse på grund it-fejl hos Landbrugsstyrelsen i minivådområdeordningen. Enhedslistens landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen, fortæller, at han er opmærksom på, at landmændenes it-systemer selvfølgelig skal virke.

Et par høstdage endnu og så til såning af raps og efterafgrøder

Alfred Nielsen, Annebjerggaard, overvejer den rette etableringsmetode til efterafgrøderne.

Spekulanterne sælger korn

I mere end et år har de spekulative kapitalfonde satset på faldende priser for blandt andet majs. Der er ikke noget, der tyder på, at de vil ændre denne holdning til majsprisen lige foreløbigt. Således fortsætter de store spekulanter med at sælge majsfutures i stor stil.

Sojabønner står godt i USA men hvedekvaliteten nedgraderes

Gunstige vejrforhold i USA betyder, at den amerikanske soja står stort set fremragende. Derimod har vejret ikke artet sig nær så optimalt for den amerikanske hvede.
Side 1 af 1894 (37872 artikler)Prev1234567189218931894Next