bannerPos

Priser til tre fremsynede landmænd

Teknologiprisen: Kartoffelavler Henning Thybo, Arnborg. Foto: Frederik Thalbitzer

AF: LIS AGERBÆK JØRGENSEN

REDAKTIONSSEKRETÆR
05-12-2019 20:00
Tre landmænd m/k, som er i front indenfor teknologi, afsætning og bæredygtighed, er hædret med priser og kåret som Fremtidens Landmand.

Tre landmænd hædres med titlen Fremtidens Landmand for deres arbejde med henholdsvis bæredygtighed, ny teknologi og alternativ afsætning.

- I er på hver jeres måde rollemodeller for alle jeres kolleger og viser vejen frem for hele dansk landbrug.

Det konstaterede direktør Ejnar Schultz fra landbrugets videns- og innovationshus Seges, da han torsdag aften overrakte prisen som Fremtidens Landmand til kartoffelavler Henning Thybo, Arnborg ved Herning, svineproducenterne Lene Conradsen og Peter Bruun, Give og mælkeproducent Kaare Larsen, Gilleleje.

De tre landmænd kåres som særligt fremragende i hver sin kategori: Teknologi, afsætning og bæredygtighed. De tre priser, der hver er på 25.000 kroner, er indstiftet af Seges og LandbrugsMedierne og støttes af Jyske Bank, Bridgestone, Sagro og Agromek.

Teknologiprisen: Kartoffelavler Henning Thybo, Arnborg

Teknologiprisen gives til en landmand, der har udviklet sin bedrift med den nyeste teknologi og evner at bruge teknologien til at forbedre bedriftens økonomi.

Kartoffelavler Henning Thybo vinder teknologi-prisen. Han forener sin egen nysgerrighed og opfindsomhed med en stor indsigt i og brug af de fælles digitale løsninger. På hans 480 hektar midtjysk hedejord dyrkes marken med en række maskiner, han selv har udviklet, og hvoraf flere siden er blevet videreudviklet og sælges til andre landmænd.

- Jeg er doven og utålmodig. Jeg gider ikke lave meget, og det skal gå helt vildt stærkt. Det er min drivkraft, siger Henning Thybo og tilføjer: - Det, man ikke kan købe, må man selv lave.

 

Afsætningsprisen: Svineproducent Peter og Lene Bruun, Give

Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien afsætning blev tildelt ægteparret Lene Conradsen og Peter Bruun, der nær Give driver frilandsproduktion med 850 frilandssøer og produktion af 21.500 slagtesvin.

Hele produktionen afsættes gennem Rema 1000 i Peter og Lenes navn og fungerer dermed som en mærkevare. Deres billede pryder pakkerne i supermarkedet, og de stiller op direkte over for forbrugerne, både ude i butikkerne og med åbent hus hjemme på gården.

Den helt specielle afsætning fik de selv forhandlet sig frem til og betyder, at de kan producere velfærdsgrise med større sikkerhed end deres kolleger.

Bæredygtighedsprisen: Mælkeproducent Kaare Larsen, Dragstrup

Prisen som Fremtidens Landmand i kategorien bæredygtighed gik til den nordsjællandske mælkeproducent Kaare Larsen fra Gilleleje.

Kaare Larsen er stærkt optaget af naturen og miljøet omkring de 300 hektar jord, han driver. Som formand for lodsejerne er han gået aktivt ind i et meget stort naturgenopretningsprojekt, der vil genskabe en af Nordsjællands største søer Søborg Sø på blandt andet hans egne drænede marker.

- Det bliver en sand naturperle, siger han og er tilfreds med de løsninger, der er skabt for landmændene.

Han er derudover meget optaget af dyrevelfærden for de 180 røde malkekøer, der hver leverer 10.000 kg mælk om året, og driver markerne med så lille en miljøpåvirkning som muligt.

- Jeg står ikke op om morgenen og siger, at nu skal jeg ud og gøre noget bæredygtigt. Jeg tror bare, det er noget, der er i mit mindset. Når jeg gør det, jeg synes er sund fornuft under hensyntagen til de udfordringer, vi står over for, er det som regel noget, der bidrager til, at bedriften bliver mere bæredygtig både i forhold til økonomi og omgivelser, siger han.

Et par tips i forbindelse med KemiTjek

De regnfulde vinterdage er perfekte til én af de to årlige gennemgange af lagerbeholdningen i kemirummet. Seges giver et par tips til app’en KemiTjek.

Fynsk kartoffelfabrik er fortsat i spil

Flere interesserede avlere har mulighed for at tegne anpart i kartoffelmelsprojektet på lige fod med de første 47 anpartshavere.

Går ind for flere minivådområder

Folketingets miljø- og fødevareudvalg var i denne uge ude i virkeligheden for at studere et såkaldt matriceanlæg på Midtfyn.

Fynsk biodiesel kan rykke på klimaregnskabet

Der er brug for en større udbredelse af biodiesel i den tunge transport. Det mener klimaminister Dan Jørgensen (S), der i denne uge var på besøg hos Emmelev, der kan levere op mod 10 procent af Danmarks dieselforbrug.

Stor efterspørgsel på planteprotein

Den nystartede virksomhed Organic Plant Protein forventer at kunne aftage dansk avlede økologiske hestebønner og markærter til produktion af planteprotein allerede i 2021. Økologiske landmænd søges.

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Side 1 af 1747 (34930 artikler)Prev1234567174517461747Next