bannerPos

Skolernes Madspildsdag lanceres på Lundehusskolen

Madspil kommer på skoleskemaet i København.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
09-03-2020 13:52
Torsdag den 12. marts afholder Lundehusskolen på Lersø Park Allé på Nørrebro i Købehavn en temadag om madspild i samarbejde med FødevareBanken.

Elever i skolens 8. klasse skal igennem projektet dels lære noget om madspild, hvilket omfang det har og hvordan man forhindrer det, dels selv lave lækker mad af varer, der ofte ligger i grøntsagsskuffen og bliver til overs i mange hjem.

Skolernes Madspildsdag er et pilotprojekt, der i 2020 kører på Lundehusskolen og 5 andre skoler i hovedstadsområdet. Projektet er støttet af Spar Nord Fonden, og materialet er udviklet med hjælp fra kokken Thomas Herman og madskribent Helle Brønnum Carlsen. FødevareBankens ambition er, at projektet skal bredes ud til skoler i hele landet de kommende år.

- Hvis madspild var et land, ville det være den tredjestørste klimasynder i verden efter USA og Kina. Faktisk kasserer vi en tredjedel af al den mad, der bliver produceret på verdensplan! Og det er altså mad, der ikke fejler noget og sagtens kan spises. Den gode nyhed er, at det kan vi sagtens gøre noget ved, både på samfundsplan og som enkeltpersoner. Derfor er en temadag i skolen et positivt og vigtigt tiltag, som vi i FødevareBanken håber kan bredes ud til skoler i hele landet, siger Karen-Inger Thorsen, direktør i FødevareBanken.

FødevareBanken er allerede en del af hverdagen på skolen. Banken leverer nemlig mad til skolens frokostklub, hvor eleverne dels får billig og sund frokost, dels selv er med til at lave maden hver dag.

- Vores elever er – som mange børn i dag – optaget af klimadagsordenen og vil gerne vide mere om, hvordan de kan medvirke til at løse problemerne. Vi taler allerede en del om madspild, fordi vi modtager mad fra FødevareBanken til vores daglige frokostklub. Men nu får vi en hel dag, hvor eleverne i udskolingen kan fordybe sig i emnet og selv lave mad af varer, som ellers kunne være endt i skraldespanden. Det er noget, der vil sætte sig i dem og give dem oplevelsen af, at de kan handle sig ud af de problemer, som måske ellers kan virke lidt store og uoverskuelige, siger skoleleder Kim Stenholm Paulsen.

På dagen får eleverne på Lundehusskolen selskab af kokken Thomas Herman og repræsentanter for FødevareBanken. Thomas Herman giver en prøve på, hvordan man kan lave lækker mad ud af rester og overskudsmad.

- Eleverne i 6.-8. klasse ved allerede, at bekæmpelse af madspild både er godt for miljøet og for pengepungen. Efter Madspildsdagen den 12. marts ved de også, hvordan de selv aktivt kan modvirke madspild ved fx kritisk at granske fødevarer, der er på vej i familiens affaldsspand – og måske gå forrest og selv lave et lækkert måltid til hele familien, siger projektchef i FødevareBanken Jeanette Duus.

Tror på godt udbytte i øko-havre til gryn

Landmand Hans Dam, Maglehøjgård, høster tirsdag havre og hvede lidt syd for Kirke Hyllinge på Sjælland.

Hvedeprisen falder i Rusland

Der er nu sat et midlertidigt høstpres på hvedeprisen her i Europa. Grunden skal vi finde i Rusland, hvor eksportprisen i sidste uge begyndte at falde, efter tre ugers kontinuerlig stigning.

Markant flere handler med ejendomme i år

Agri Nord oplever et markant øget salg af landbrugsejendomme. Det er alle typer af ejendomme, fortæller teamleder.

Handlen med landbrugsejendomme på vej op

Den landsdækkende formidler af ejendomme, Landbrugsmæglerne, oplever, at markedet er ved at komme sig efter at have været mærket af coronakrisen i marts, april og noget af maj måned.

Tæm din nye orne før den sætter tænderne i dit ben

- Husk på, at selv små tænder kan skære et stort hul i benet, lyder det fra svinekonsulent Anders Peter Andersen i Velas-Avisen.

Danske landmænd skal bruge mindre glyphosat for at undgå muligt forbud

Europaparlamentariker Asger Christensen opfordrer til at holde igen med glyphosat.
Side 1 af 1888 (37758 artikler)Prev1234567188618871888Next