Veganske aktivister filmer hos svineproducenter

Der advares fra flere sider mod, at personer fra Veganerpartiet går ind på svineejendomme for at optage videoer af døde grise.

SVINEPRODUKTION Gennem en periode har flere svineproducenter på tværs af Danmark haft ubudne gæster fra Veganerpartiet på deres ejendomme. Det oplyser Landbrug & Fødevarer Svineproduktion i et brev til svineproducenter over hele landet – ligesom Danske Svineproducenter har advaret sine medlemmer mod de ubudne gæster.

- Vi er mildest talt forargede over, at ekstremister som disse føler sig hævet over loven i en desperat kamp om opmærksomhed. I vores erhverv hylder vi demokrati og dialog. Disse mennesker repræsenterer det modsatte, lyder det i brevet fra L&F Svineproduktion – underskrevet af formand Erik Larsen og sektordirektør Christian Fink Hansen.

Opbevaring af døde dyr

I brevet bliver det understreget, at Landbrug & Fødevarer Svineproduktion ser på sagen med den største alvor.

Det bliver i brevet fremhævet, at i de aktuelle sager filmer aktivisterne især opbevaring af døde dyr på opsamlingspladser.

Erik Larsen fortæller, at han har kendskab til to steder, hvor der i de seneste dage er blevet optaget videoer af folk fra Veganerpartiet. Og et sted mere, hvor der måske, har været nogle at filme.

Til spørgsmålet om den problemstilling, som Veganerpartiet ønsker at rejse omkring, at svineproducenter bryder reglerne for opbevaring af de døde dyr, lyder det fra Erik Larsen, at han forventer, at svineproducenterne naturligvis følger gældende regler.

- Men for mig er det overordnede i den her sag, at det ikke er rimeligt, at personer går ind på en andens mands ejendom. Det er helt utilstedeligt, påpeger Erik Larsen.

En del af gamet

Fra formand for Danske Svineproducenter, Kim Heiselberg, lyder det, at man også har fået melding om, at der er set folk køre rundt om ejendomme, hvor de tager billeder.

Kim Heiselberg fortæller, at man hos Danske Svineproducenter er ekstra forarget over, at videoerne, hvor Veganerpartiet krænker den private ejendomsret, tilmed lige nu bliver lavet midt i en tid, hvor der som følge af corona-krisen er så stor fokus i samfundet på at undgå smittespredning.

Omkring problemstillingen med opbevaringen af døde dyr, lyder det fra formanden, at han på ingen måde deler opfattelsen hos Veganerpartiet af, at svineproducenter ikke kan finde ud af at overholde reglerne.

- De er ude at tage billeder af døde dyr, og der er jo ikke nogen, der ærgrer sig mere end os, når vi har en død gris eller so. Det er desværre bare en del af gamet. Og så handler det bagefter om at få det døde dyr opbevaret på en opbevaringsplads, indtil de bliver afhentet af Daka, siger Kim Heiselberg.

Læs også