Investering i robotter skal fjerne tunge løft på slagterier

På Danish Crowns slagteri i Blans har man testet et robotsystem, der selv løfter tunge delstykker af grisen og lægger dem på båndet. Det betyder, at medarbejderne ikke længere skal lave de gentagende og tunge løft, der er en af de mest fysisk belastende arbejdsopgaver.

På Danish Crowns griseslagterier har medarbejderne i dag fat i op til 15 kg tunge delstykker af grisen, når de skal hænges op eller tages ned fra stativer. Det er en af de mest belastende arbejdsopgaver på slagterierne, fordi det er tunge løft, der gentages mange gange.

Ved hjælp af en nyudviklet robot, der er blevet testet på slagteriet i Blans, belaster denne opgave ikke længere medarbejderne på det sønderjyske slagteri.

Robotten kan nemlig håndtere alle delstykker af grisen i både nedtagning og ophængning, så medarbejderne ikke skal foretage de mange tunge løft.

Planen er at lignende robotter skal installeres på alle Danish Crowns danske griseslagterier inden 2026 - en investering på et trecifret millionbeløb, skriver slagterikoncernen i en presseudmelding på sin hjemmeside.

Danish Crown har et mål om, at de mest belastede arbejdspladser skal være fortid på de danske arbejdspladser i senest 2026.

Det er opgaver som f.eks. nedtagningen og ophængningen af delstykker, der er tungt, gentagende arbejde. Øget automatisering reducerer således muskel- og skeletbesvær (MSB).

Robotterne i Blans

I Blans har ingeniører fra Danish Crown arbejdet og testet robotterne, der skal aflaste medarbejdere i produktionen.

Her arbejdes der med 15 kilo tunge delstykker, der skal tages ned eller hænges op. Det sker på stativer, der grundet deres udseende i dagligdagen kaldes "juletræer".

Løftene er nogle af de tungeste på slagterierne. Robotten, som er udviklet hos Danish Crown, står for både for ophængning og nedtagning og fjerner dermed løftene fra medarbejderne.

En robotarm tager delstykkerne ned fra "juletræet" og lægger det på båndet, mens en anden robotarm løfter stykkerne op på et rullende stativ.

Læs også