Der er det helt store smil på, da LandbrugØst møder Kaj Munck, Bøgekærgaard ved Jyderup nær Faxe i Østsjælland.

- Jeg vil sige, at det går rigtig godt, og at der er god grund til at glæde sig i øjeblikket. En glæde, jeg gerne deler med andre, fordi jeg synes, at også andre samfundsgrupper skal vide, at det går godt i dansk svineproduktion i øjeblikket, lyder det fra Kaj Munck.

- Vi i dansk landbrug er alt for ofte gode til at fortælle, når det går skidt, men vi glemmer at sige, når det går godt. Derfor er mit budskab, lad os glædes over, at det går godt. Går det os i landbruget godt, gavner det fællesskabet og hele det danske samfund. Og hvorfor ikke lade vores naboer og de i byerne vide, at nu går det godt, når det rent faktisk er tilfældet?

Kaj Munck fremhæver flere årsager til, at det går godt i dansk svineproduktion i øjeblikket. Bedre sædkvalitet, fornuftige foderpriser og lav rente, sammenholdt med gode svine-
noteringer. Og for hans eget vedkommende har energimæssige forbedringer samt øvrige optimeringer også hjulpet på bundlinjen.

Produktiviteten er kun gået opad

- Vores produktivitet i soholdet har kun gået én vej de seneste tre år, nemlig fremad. Det er der to årsager til. Dels er vi generelt blevet bedre til at passe grisene, dels har genetikken fået et gevaldigt løft, forklarer Kaj Munck og tilføjer:

- Her på Bøgekærgaard har vi kunnet mærke det siden april sidste år, hvor vi steg med to grise pr, kuld, så vi nu får 18-19 levendefødte, lidt mindre for poltenes vedkommende.

Årsagen til den genetiske fremgang tilskriver Kaj Munck en væsentlig bedre orneudvælgelse på ornestationerne.

- Der er sket en markant bedre selektering af ornerne. Når jeg køber et batch sæd, typisk fra duroc-orner, er det sæd fra fem eller ti orner i. Og det er klart, at det betyder noget for produktionen, hvis de tre til fem orner, der giver mindre kuld, bliver sorteret fra.

Større kapacitet og lavere forbrug 

- Derudover har man på Bøgekærgaard kontinuerligt forsøgt at optimere produktionen blandt andet ved at have opsat flere vandventiler i klimastierne og ved at opsætte nye ventilatorer med større kapacitet. De nye ventilatorer har i tilgift bevirket et lavere elforbrug.

- De nye ventilatorer har større kapacitet samtidig med, at de har et el-forbrug, der kun er godt 40 procent af de gamle ventilatorers, som vi har haft siden midten af 1970’erne, og som har været dyre i drift.

- Vi har også skiftet alle lysarmaturer for at spare strøm. Og jo, der er rigtig meget at hente på el-siden og ikke mindst de mange afgifter, der er bundet op til strømmen. Samlet er el-forbruget reduceret med 35 procent, oplyser den østsjællandske svineproducent.

- Det bliver til nogle penge over de næste 10-15 år, som er den tid, jeg regner med at have tilbage på ejendommen. Samtidig forventer jeg ikke at skulle tænke mere på at skifte hverken lysstofrør eller ventilationsanlæg i resten af min tid som gårdejer, fortæller Kaj Munck, der videre fremhæver de gode foderpriser.

- Kornpriserne har været ok de seneste år, hvilket hjælper hos de, der skal købe færdigt foder. Selv indkøber vi cirka 200 tons korn om året, lidt afhængig af vekselafgrøder og egen høst, men en god pris, hjælper naturligvis på bundlinjen.

Lav rente og god notering

Yderligere mindst to andre faktorer spiller ind for bedre tal på bundlinjen. Den lave rente og den gode notering.

- Den lave rente betyder alene for vores vedkommende, at vi sparer mindst en halv million kroner om året. Derudover må vi glædes over de pæne svinenoteringer, vi oplever i dag. Fra at have haft en notering i mange år på omkring ni kroner til nu, hvor den ligger omkring de 11 kroner.

- Generelt synes jeg, at alle faktorer er med svineproduktionen i øjeblikket, så kan man ikke tjene penge nu, mener jeg, at man skal lukke. For det kan ikke forventes at blive bedre.

- Vi skal huske at være positive, når der er grund til det. Jeg ved godt, at der med disse udtalelser vil være enkelte, der føler sig trådt på, hvilket ikke er min hensigt, men jeg kan samtidig ikke acceptere en holdning om, at man ikke skal sige, når det går godt. For det går godt, påpeger Kaj Munck og fortsætter:

- Og bliver vi ved med at grave os ned i et sort hul og være negative, når der ikke er grund til at være det, tror jeg ikke, at bankerne gider blive ved med at have os som kunder.

- Samtidig kan vi aktuelt se, at der ikke går en måned uden der indbydes til åbent hus i en ny stald. Det er da super lækkert og vidner om optimisme i vores del af dansk landbrug, slutter Kaj Munck.