Årets syvende ulveangreb på naturpleje-får ved Holstebro kostede tidligt fredag aften endnu et får livet, mens et andet blev skambidt.
Der er igen fundet skambidte får i Vestjylland-
- Det var en forbipasserende, der gjorde os opmærksom på, at der stod et får med blod på sig ud til vejen på Carlsberg Hede. Vi kørte derud med det samme, og fåret var stadigt i live, da vi kom, så det var lige sket, fortæller fårehyrde Peter Helén fra Storålam.
Fåret døde dog, mens han tjekkede de øvrige 40 får, der laver naturpleje på de 100 hektar hede, tæt ved landsbyen Idom. Et af de andre får var skambidt.
Med det seneste angreb har i alt 18 naturplejefår mistet livet, mens fem er skambidt, i løbet af godt to måneder. I alle tilfælde inden for få kilometers afstand på hedearealer sydvest for Holstebro, hvor der igennem længere tid har været jævnlige observationer af ulv.
Naturstyrelsens ulvekyndige vildtkonsulent, der undersøger det seneste tilfælde mandag, har da også ved de hidtidige angreb fastslået, at det med overvejende sandsynlighed er ulv, der står bag.
Ulvedebat er genoplivet
Hans Peter Hansen, forsker i den europæiske rovdyrforvaltning ved Institut for Bioscience - Faunaøkologi på Aarhus Universitet, mener, at ulveangrebene på de vestjyske naturplejefår har genoplivet debatten om ulv i Danmark:
- Mange synes, det var spændende, da ulven kom tilbage til Danmark. Men der var også mange på landet, som var kritiske. Nu er kritikken vokset frem igen. Konflikten begynder nu at ligne den, der er i Norge og Sverige, siger Hans Peter Hansen til netmediet Forskning.no
Om danskerne kan leve med ulven, kommer ifølge Hans Peter Hansen an på, hvordan myndighederne håndterer konflikten:
- Foreløbigt har de været passive, siger forskeren.
I både Norge og Sverige er der politisk debat om ulvejagt for at beskytte husdyrene. Blandt andet med store demonstrationer foran Stortinget i Oslo.