Ny landboforeningsformand: - Der hvor landbruget er i dag, er jo, fordi vi har stået sammen
Flemming Ejlersen er ny formand for Landboforeningen Midtjylland. Han vil arbejde for, at landmændene rykker lidt tættere sammen og mener, at treparten er et glimrende bevis på, at der bliver lyttet, når landbruget kommer i samlet flok.

Flemming Ejlersen er ny formand for Landboforeningen Midtjylland. Fotos: Tenna Bang
Den nye formand for Landboforeningen Midtjylland, Flemming Ejlersen, 63 år, vil slå et slag for vigtigheden af, at landbruget kommer længst, hvis de står sammen. Det er det, han er vokset op med hjemmefra, at man organiserer sig og løfter i flok.
- Min far lærte mig, at man tager ansvar rundt omkring i samfundet, siger Flemming Ejlersen, som er opvokset i en familie, hvor faderen havde grise og var med i forskellige bestyrelser.
Derfor kom det også naturligt for Flemming og hustruen Grethe at melde sig ind i den lokale landboforening, da de overtog griseejendommen udenfor Bjerringbro nær landsbyen Sahl i 1988 og slog sig ned som børnefamilie med tre børn.
Formandstanken skulle modnes
For omkring 20 år siden kom Flemming Ejlersen med i bestyrelsen ved Landboforeningen Midtjylland, godt båret på vej af en stor interesse for politik og lyst til at gøre en forskel og få medbestemmelse.
- Jeg har egentlig altid interesseret mig for det politiske i bestyrelsesarbejdet, forklarer Flemming Ejlersen og fortæller, at det med formandsposten på ingen måder lå i kortene. Men da den tidligere formand Frede Lundgård meddelte, at han ikke ønskede genvalg, satte det tankerne i gang ved Flemming.
- Det er nok fire år siden, at tanken begyndte at modne sig, men dengang følte jeg ikke, at jeg var klar. Jeg kunne ikke se, hvordan jeg kunne få det herhjemme til at fungere, med flere dage, hvor jeg skulle være ude af huset, siger Flemming Ejlersen, som driver en ejendom med knap 200 søer, opfedning af knap 6.000 slagtegrise om året og 140 hektar.
I stedet blev han valgt som næstformand, mens Anders Ahrenfeldt satte sig i formandsstolen.
Sikker nyvalgt formand
Formandstankerne blev liggende i baghovedet, og da Anders Ahrenfeldt sidste sommers meddelte, at han ikke ville genopstille, begyndte tankerne for alvor at spire.
- Det er nogle tanker, som er modnet over lang tid. Jeg synes, det kunne være spændende og var egentlig ikke så bange for det, for vi har en fantastisk bestyrelse, siger Flemming Ejlersen, som med en fastansat og en flexjobber også så, at det derhjemme kunne køre, selvom han fik flere dage udenfor grisestalden.
Han blev valgt som ny formand for Landboforeningen Midtjylland i marts.

- Jeg håber, folk kan se fordelen ved, at vi står sammen. Og det synes jeg faktisk, at den grønne trepart har været et fint bevis på. At der bliver lyttet til os, når vi kommer i samlet flok, siger den nye formand.
Det nytter at stå sammen
Landboforeningen Midtjylland har knap 900 aktive medlemmer og 145 interessemedlemmer.
Og selvom medlemstallet generelt har det med at falde lidt, håber Flemming Ejlersen, at der kommer flere medlemmer i foreningen, for det nytter noget at stå sammen, mener den nye formand.
- Der hvor landbruget er i dag, er jo, fordi vi har stået sammen. Og det, tror jeg, bliver rigtig vigtigt, også fremadrettet, at vi står sammen, slår Flemming Ejlersen fast og fortsætter:
- Det har jo båret os hen, hvor vi er og til de muligheder, vi har i dag.
Udviklingen gør, at landmændene skal rykke sammen
I takt med landbrugets udvikling og dermed større og større landbrugsproduktioner, mener Flemming Ejlersen, at det netop er nu, det er tid til at rykke endnu tættere i bussen.
- Jo større bedrifter vi får, desto endnu mere vigtigt er det. For hvis vi bliver for individuelle, så bliver det for nemt for politikerne at komme over os. Derfor tror jeg, det er rigtig vigtigt, vi holder sammen, det vil jeg i hvert fald prøve at arbejde på, forklarer han og fortæller, at det i foreningsregi blandt andet skal ske gennem forskellige arrangementer. Noget formanden oplever, der er stor opbakning til. Herudover vil foreningen være synlige og fortælle, hvad de laver.
Troværdighed er altafgørende
Flemming Ejlersen håber, at produktionslandmænd, som ikke er medlemmer af en landboforening, vil skule lidt til treparten, som Flemming Ejlersen mener, er seneste eksempel på, at det nytter noget at stå sammen.
- Jeg håber, folk kan se fordelen ved, at vi står sammen. Og det synes jeg faktisk, at den grønne trepart har været et fint bevis på. At der bliver lyttet til os, når vi kommer i samlet flok.
I denne omgang med Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer, i spidsen. En person Flemming Ejlersen beundrer.
- Han er troværdig. Det han siger, det er også det, han gør. Det, tror jeg, er vigtigt, siger Flemming Ejlersen, som i den grad finder inspiration i Sørens Søndergaards måde at være formand på.
- Det er vigtigt, at vi kan stå ved det, vi gør, for der er folk nok efter os, siger han.
Positive medlemmer
Treparten fylder også i bestyrelsens 8-10 årlige møder. Men indtil nu på den gode måde.
- Jeg tror, det kan ende helt okay. Hvis vi kigger på arealomlægning, er gennemsnitsalderen høj derude, og der er nogle, der gerne vil ud af erhvervet, og det kan de måske se chancen til nu. Og dem der giver den gas, de kan måske få deres jord lidt mere samlet og lidt mere dyrkningssikkert, forklarer Flemming Ejlersen, som generelt møder medlemmer, som er ganske fortrøstningsfulde overfor treparten.
- Kan vi få lidt langsigtede briller på, som jeg virkelig håber, og som er intentionerne med den grønne trepart, så tror jeg, det bliver godt, siger formanden og fortæller om sin reaktion efter Svarer-udvalget kom med deres rapport og varslinger af enorme CO2-afgifter.
- Der tror jeg, jeg blev lidt tavs. Hvis det var endt sådan, det havde vi simpelthen ikke kunnet overleve, siger han og fortsætter:
- Der hvor det er endt, der ser jeg langt større muligheder.
Biogas, vådområder og skov
På ejendommen udenfor Bjerringbro følger Flemming Ejlersen med udviklingen, selvom han kalder sig selv og sin produktion på knap 200 søer en uddøende race. Han er blandt andet begyndt at levere grisenes gylle til biogas og får den afgassede gylle tilbage.
- Det kan være med til, at vi rent samfundsmæssigt får lavet noget energi af de råvarer, vi har, og at fordampningen på markfladen mindskes, samtidig med, at planterne udnytter næringsstofferne bedre, forklarer Flemming Ejlersen.
Han har også netop genansøgt et minivådområde, som han fik nej til i første omgang. Men efter nye potentialekort, giver Flemming det et skud mere. Flemming har også tilbage i 2018 plantet 3,5 hektar skov.
Fornuftigt samarbejde med kommunen
Selvom treparten er på dagsorden ved alle bestyrelsesmøder, er det den tidligere formand Anders Ahrenfeldt og den nuværende næstformand Jakob Gade, der tager sig mest af det.
Formanden selv ser, at en af hans vigtigste opgaver er samarbejde med kommunerne. Foreningen dækker Silkeborg-, Viborg-, Faurskov-, Skanderborg- og Ikast kommuner, men har klart flest medlemmer i Silkeborg- og Viborg Kommune, efterfulgt af Faurskov.
- Jeg synes egentligt, vi har et fornuftigt samarbejde med kommunerne, oplever Flemming Ejlersen og fortæller, at listen af emner, som landboforeningen beskæftiger sig med, er lang. Men lige nu er treparten altoverskyggende, efterfulgt af vandoplandene og BNBO samt kommunevalget til november for bare at nævne nogle af dem.

Flemming Ejlersen er vokset op på et landbrug med grise.
Det spår formanden om sin første beretning
Til marts næste år skal Flemming Ejlersen aflægge sin første beretning som formand for Landboforeningen Midtjylland.
- Jeg håber, at jeg kan sige, at vi er kommet langt med den grønne trepart, og at det har kørt godt. Og så håber jeg at kunne sige, at vi ikke har mistet medlemmer og måske endda har fået lidt flere, fordi flere har fået øjnene op for, at det flytter noget at stå sammen. Og så håber jeg at kunne sige, at samfundet i det hele taget er positive overfor os ovenpå den grønne trepart. Det håber jeg, siger Flemming Ejlersen.