Der er ikke plads til slinger i valsen

Frøavlerseminar i Østdansk Landboforening bød på gode råd og klar besked om, at succes kræver en dedikeret indsats.

Knap 50 frøavlere var samlet i Rønnede, da Østdansk Landboforening for første gang inviterede til frøavlerseminar, og det var med tre indlæg på programmet.
Landboforeningens økonomichef, Søren Olsen, præsenterede først nøgletallene i de seneste regnskabsresultater, der viste, at man kan opnå flotte tal på bundlinjen.

- Det kræver dog en dedikeret indsats, hvis man skal have succes som frøavler. Det er absolut ikke venstrehåndsarbejde, fastslog Søren Olsen, som siden blev bakket op af Barthold Feidenhaus, landskonsulent frø i Seges.


Farveskifte hos politikerne


- Lysten er utrolig afgørende. Man skal gå helhjertet ind i det, for frøet skal passes og plejes 100 procent. Frø skal således altid have første prioritet i høst, og det er generelt bedre at høste for tidligt end for sent, understregede Barthold Feidenhaus.

Et stort, godt tørreri og god jord er to andre vigtige faktorer, som Barthold Feidenhaus påpegede som en nødvendighed for at opnå en god afregning for frø.
- Den største udfordring er ukrudtsbekæmpelse. Vi har ikke meget kemi at gøre godt med i den sammenhæng, og vi har også store problemer med at holde ukrudtet nede, lød det fra Seges-konsulenten, der spår, at resistens i fremtiden bliver et stort problem i frøavlen.

- Politikerne bliver mere og mere grønne. Tidligere var politikerne røde, men nu er de altså grønne, og det giver også en masse problemer for økologerne, pointerede Barthold Feidenhaus, der dog alligevel finder mange fordele ved frøavl.

Udbyttet varierer meget


- Frøgræs giver for eksempel en sædskifteeffekt, der ikke er uvæsentlig, og resultaterne blev i flere år ved med at stige, så vi troede, at træerne voksede ind i himlen. Det fandt vi i 2016 så ud af, ikke var tilfældet.

- 2016 var et dårligt år, og der kommer ind imellem bare nogle dårlige år. Det skal man være forberedt på. Udbyttet varierer meget mere end inden for korn, så hvis man går med livrem og seler, skal man ikke satse på frøgræs, konstaterede Barthold Feidenhaus.

Avlschef i DLF, Birthe Kjærsgaard, stod for det sidste indlæg på frøavlerseminariet, og hun glæder sig generelt naturligvis over den stigende interesse for frøavl, men hun gjorde det samtidig også klart, at der ikke er frøareal til mere i Danmark.

- Tidligere skulle vi kæmpe for at få avlere, men nu er det stik modsat, fortalte Birthe Kjærsgaard, der i sit indlæg også kom ind på ukrudtsbekæmpelse, ligesom hun orienterede om vækstregulering og skårlægning.
 

Læs også