Lille Mølle indvies på stor mølledag

På Dansk Mølledag på søndag sætter Nyborgs borgmester to nye møllehjul i gang for at indvie Lille Mølle ved Ørbæk Å efter en omfattende restaurering.

05 vind- og vandmøller inviterer til Dansk Mølledag søndag den 18. juni, hvor møllersvende viser, hvordan man udnytter kraften i vind eller vand til at male korn til brødmel på kværne i de gamle møller.


Det gælder også på Fyn og Langeland, hvor henholdsvis fjorten og tre møller åbner dørene for alle interesserede, der har lyst til at høre om, hvordan møllelaug bevarer den gamle kulturarv.


Det bliver vandmøllen Lille Mølle, der ligger i Refsvindinge ved Ørbæk Å, som bliver startskuddet til det landsdækkende arrangement. Kl. 11.15 sætter Nyborgs borgmester Kenneth Muhs møllen i gang efter, at den mere end 300 år gamle mølle har gennemgået en omfattende restaurering det seneste år, blandt andet med to helt nye møllehjul.


Lille Mølle blev genopbygget efter en brand i 1827, men dens historie går tilbage til 1680. De to nye møllehjul, som indvies på mølledagen, gør det muligt at bruge vandkraft til at trække kværne og andre maskiner i møllen. Desuden er stendiger blevet sat om, og møllebygningen har fået nyt stråtag og ny gavl.

Læs mere i ugens LandbrugFyn

Læs også