En skør idé blev til Valmet Ekspeditionen

Vestsjællandsk fritidslandmand kører alene fra Høng til Nordkap tur/retur. 5.200 kilometer i en ældre traktor med en gammel campingvogn bagefter.

Den 66-årige fritidslandmand, gymnasielærer og forfatter Kurt L. Frederiksen fra Tjørnelunde nær Høng i Vestsjælland får i år en yderst bemærkelsesværdig sommerferie, som ingen danskere formentlig før har haft.

Godt nok er der mange andre, der som ham vil drage afsted med campingvogn, men Kurt L. Frederiksen trækker »sommerhuset« med en ældre traktor, og det er altså ikke bare til en campingplads i omegnen.

Kurt L. Frederiksen indleder onsdag den 28. juni en »udflugt« på i alt cirka 5.200 kilometer, som bringer ham fra Høng mellem Slagelse og Kalundborg til nordspidsen af Norge – og hjem igen.

Traktorturen til Nordkap t/r kalder vestsjællænderen for Valmet Ekspeditionen, og det skyldes selvfølgelig, at der er tale om en Valmet-traktor – en 604 fra 1984 med en tre cylinder motor på 63 hk.


Tilfældig kombination

- Mange kalder det en skør idé, og det er det også, erkender Kurt L. Frederiksen i en samtale med LandbrugØst en uges tid før, Valmet Ekspeditionen for alvor begynder. Her fortæller han også, at sådan en skør idé ikke bare kommer ud af den blå luft.

- På et tidspunkt så jeg et billede af en gammel traktor med en campingvogn, som var på vej til Nordkap. Jeg ved ikke, hvornår og hvem det var, men jeg tænkte et øjeblik på, at det kunne være sjovt at gøre det samme, forklarer Kurt L. Frederiksen, som dog hurtigt kom væk fra idéen igen.

Et stykke tid efter så han tilfældigvis, at maskinhandleren Rasmus Degn A/S i Løve ved Høng havde denne Valmet 604 til salg. Den var velholdt og havde kun haft én ejer, da den i 1999 havnede på gården på Tjørnelundevej.

- Den er jo produceret i Finland, og da jeg en dag så fik kombineret det med billedet, jeg dengang havde set, opstod idéen. Det vil jeg gøre, når jeg bliver pensionist, tænkte jeg.

Jeg har dog ingen planer om at gå på pension, men har altså fremrykket idéen, fortæller Kurt L. Frederiksen med et smil.


Traktor kommer hjem

Med omkring 25 kilometer i timen vil han køre op gennem Sverige og kommer via Finland til Norge, hvor det endelige mål er Nordkap. Hjemturen går primært gennem Finland, og det er der en helt særlig grund til.

Kurt L. Frederiksen kan for en stund dermed bringe traktoren hjem til sit »fødested« – Valtra-fabrikken i Soulahti. Herfra sættes kursen mod Åbo i det sydvestlige Finland, hvorfra han sejler til Stockholm og kan fortsætte mod Helsingborg, hvor han kommer over Øresund og dermed tilbage i Danmark.
At turen nu står for døren, skyldes at han begyndte at fortælle om sin »skøre idé« i forskellige sammenhænge. Og der kom for alvor skred i at gøre tanke til handling i forbindelse med en traktordemonstration i Slagelse sidste år.

Her røbede Kurt L. Frederiksen sin idé for nogle importører og repræsentanter fra forskellige firmaer, og der var overalt en god respons. Han fik etableret nogle gode kontakter, og opbakningen gav blod på tanden.

- På et tidspunkt var der én, der spurgte mig, hvornår jeg ville gøre det, og da jeg ikke ville virke alt for tøvende, svarede jeg resolut, at det blev i sommeren 2017.


Grundig gennemgang

- Siden har jeg købt en gammel campingvogn for 5.000 kroner. Den blev kørt til en grundig gennemgang hos Campinggården i Slagelse, der har foretaget de nødvendige reparationer og blandt andet lavet el-systemet om, så det passer til traktorens 12 volt.

Kurt L. Frederiksen sætter nu sin lid til, at både campingvognen og traktoren, som trods sine 27 år på bagen ikke har gået mere end 3300 timer, klarer Valmet Ekspeditionen, der forventes at vare 40 dage.

- Vi har kun 10 tønder land til vores landbrugsejendom, og bortset fra almindelig vedligehold har der aldrig været reparationer på traktoren, fortæller Kurt L. Frederiksen, der dyrker traditionelt korn og frøafgrøder på sin vestsjællandske jord, hvor Valmet-traktoren har været med til at pløje, harve og så.

Da den sidste opgave i marken var klaret i efteråret, blev traktoren kørt til Rasmus Degn, hvor den er blevet gjort klar til den lange tur. Der er blandt andet skiftet vandpumpe, starter og bremser, kommet ny generator, lavet stikudtag og sat fire nye dæk på.

Medarbejderne hos Rasmus Degn får ganske symbolsk også let ved at ønske Kurt L. Frederiksen god tur. Det er nemlig fra den vestsjællandske maskinhandler, at han onsdag klokken 10 sætter kurs mod Nordkap.

Læs også