Skarp kritik af nyt Arla-gebyr

Et nyt indmeldelsesgebyr hos Arla rammer skævt og forkert, mener sønderjysk lokalformand.

Tanken var at stoppe etablerede landmænds mulighed for at surfe rundt mellem mejerierne, for at se hvem der ville betale højeste pris for mælken.

Men Arla´s nye indmeldelsesgebyr der skulle forhindre den trafik, har tilsyneladende en anden og betydeligt værre sideeffekt.

Indmeldelsesgebyret, der er på 7,5 eurocent pr. kilo leveret mælk, rammer nemlig også nystartede mælkeproducenter.

-  Gebyret stiller unge nystartede mælkeproducenter ringere end deres veletablerede kolleger i Arla. Det er stik imod hensigten – og det er simpelthen ikke i orden, lyder det fra Antoni Stenger, der er formand for Landbrugsrådgivning Syd og formand for Sønderjysk Familielandbrug.

Han er enig med Arla´s bestyrelse i, at gebyret er berettiget mod dem, det er tiltænkt.

- At der sættes en stopper for »lykkeriddere«, der skifter fra mejeri til mejeri afhængig af den bedste afregningspris, synes jeg reelt er godt. Det har været de trofaste andelshavere, der har betalt for den ledige kapacitet på mejeriet, der kom af at nogle andelshavere er flyttet efter bedre afregning, siger Antoni Stenger.

Antoni Stenger mener, at der burde være en undtagelsesregel, der fritager unge nystartede mælkeproducenter for gebyret, så de dermed ikke står dårligere, end eksempelvis etablerede mælkeproducenter, der overtager en tom gård mere, for at udvide og starte mælkeproduktion op der.
 

Læs også