Filmmand vil skabe økologisk landsby

Den sjællandske film- og øko-landmand Peter Aalbæk Jensen vil etablere en økolandsby ved Herfølge og vil have skabt en teknologi, der kan omdanne »pis og lort« fra mennesker til biogas.

- Fedt, at du er sprunget ud som økologisk landmand. Med de ord blev filmmanden Peter Aalbæk Jensen budt velkommen af Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen, Landbrug & Fødevarer, da han sprang på scenen ved årsmødet for økologerne i Fødevarepark Skjern Enge.

Nogle år har Peter Aalbæk passet sit landbrug på otte hektar ved Herfølge syd for Køge samtidig med, at han har stået i spidsen for filmselskabet Zentropa, der har givet os film som Dancer in the Dark, Melancholia og Hævnen. Sidste år overlod han direktørposten i Zentropa til yngre kræfter, og lægger nu sin energi i planerne om at skabe en økologisk landsby ved Herfølge.

- Det begyndte med, at jeg købte et stykke jord – jeg vidste ikke rigtigt hvorfor. Engang imellem skal man bare gøre det. Min generation, omkring de 60 år, vi er så forkælede, og jeg kan ikke se mig selv tage på ferie hele tiden eller ligge og ånde dybt ind og ud på en yogamåtte.

 

Fællesskab på tværs af generationer

Peter Aalbæk går også ind i landsby-planerne, fordi han gerne vil skabe et arbejds- og socialt fællesskab på tværs af generationer.

- Jeg vil skabe et sted, hvor vi trækker i arbejdstøjet, og hvor de unge familier slipper for ræset med at skulle have to indtægter for at kunne leve i storbyen. Jeg vil lave et A/S, som skal eje jorden, og de unge, der flytter ind, kan leje sig ind. Hvorfor skulle de sætte sig i flere udgifter, når de skal bruge pengene på kondisko til børnene? spurgte Peter Aalbæk, der har gang i en proces med Køge Kommune for at sætte skub i planerne.

Idéen går på op mod 400 huse á 124 kvadratmeter. For eksempel 15 forskellige byggemoduler købt ind i kæmpepartier. Og så skal de bygges som nul-energi-huse.

- Ikke fordi der skal gå flip og flover-power i det, men fordi det er smart økonomisk. Jeg drømmer om, at en familie kan etablere sig for 10.000 kroner om måneden. Hvis boligudgiften er nogenlunde, kan du nøjes med at arbejde 40 og ikke 60 timer om ugen.

Læs mere på side 8 i LandbrugØst uge 45 – klik her


Læs også