V-ordfører langer ud efter kritikere forud for samråd

Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen (V) langer ud efter især De Radikales Ida Auken forud for onsdag eftermiddags samråd omkring den nylige DN-analyse.

I weekenden satte en ny analyse fra Danmarks Naturfredningsforening alvorlige spørgsmålstegn ved de beregninger, der ligger til grund for, at marginaludvaskningen af kvælstof blev nedsat i forarbejdet til Landbrugspakken i 2015.

Marginaludvaskningen af kvælstof blev nedsat fra cirka 30 procent til 20 procent i gennemsnit på landsplan, da Aarhus Universitet valgte at skifte til den såkaldte rodzonemodel NLES4.

Onsdag klokken 13 venter der så et hastesamråd for miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som De Radikales miljøordfører Ida Auken har indkaldt til. Og netop Ida Auken langer Venstres miljø- og fødevareordfører Erling Bonnesen nu ud efter onsdag morgen få timer før samrådet starter.

- De radikale med Ida Auken i spidsen, der også blev rådgivet af Aarhus Universitet, da hun var minister, vildleder befolkningen, når hun påstår, at det faglige grundlag bag landsbrugspakken ikke holder.

- Den rapport fra Bjørn Molt Petersen og Danmarks Naturfredningsforening, som Ida Auken og Enhedslisten bruger som bevis, holder ikke.

- Rapportens beregninger er baseret på, at 60 pct. af de danske afgrøder er majs. I virkeligheden er det 5 pct. Det giver et forkert billede af udvaskningen af kvælstof, fordi majs udleder væsentligt mere kvælstof end andre afgrøder, lyder det i en skriftlig kommentar, som Erling Bonnesen har sendt til Effektivt Landbrug.

Han mener også, at DN-rapporten ignorerer forsøgsresultater fra Tyskland.

- Rapportens resultater giver for mig at se et langt mere dystert billede af landbrugets udledninger, end der reelt er dækning for. Forskeren har haft en meget selektiv tilgang til, hvilke data han har taget med for at fremstille så dystert et billede som muligt.

- Det ryster mig ærligt talt, at Ida Auken ikke er mere kritisk og kigger på datamaterialet, før hun går ud og undsiger forskerne på Aarhus Universitet, som hun selv brugte som rådgivere, da hun var minister.

- Det er klart, at modelberegninger altid er behæftet med usikkerhed, og jeg har fuld tiltro til, at forskerne på Aarhus Universitet altid forsøger at levere så god og retvisende rådgivning til ministeren som muligt.

- Vi brugte den seneste viden og beregningsmodel fra Aarhus Universitet, da vi lavede landbrugspakken. Det er en model, som ifølge forskerne er mere sikker end den hidtidige model, skriver Erling Bonnesen.

Han drager samtidig sammenligner til den voldsomme kritik, som Ida Auken har givet sidste år af en anden landbrugsrapport.

- Ida Auken har tidligere været meget kritisk over for en CBS-rapport, som var finansieret af Bæredygtigt Landbrug. Men når en rapport er finansieret af Danmarks Naturfredningsforening, som også har deres egen politiske interesse i det her, så forsvinder enhver kritisk sans, lyder det fra Erling Bonnesen.

Læs også