Hakkedreng uden kød

Danskerne elsker kød, men vil gerne spise mindre. Det er argumentet fra Naturli’ Foods, der vil snuppe fem procent af markedet for hakket oksekød.

Sagen er bøf – planter er det nye kød, mener fødevareproducenten Naturli’ Foods, der efter nytår lancerer et hakket produkt, som består af planter.

- Det ligner hakket oksekød, det smager som hakket oksekød, og det kommer til at ligge i køledisken ved siden af hakket oksekød, lyder det fra Naturli’ Foods, som kommer med en fødevarenyhed til dem, der gerne vil spise mindre kød.

En ægte madrevolution er i gang. Danskerne har gennem mange år været ét af de mest kødglade folkefærd, men i dag dropper en ud af fire kødet en dag om ugen, og Dansk Vegetarisk Forening forventer, at halvdelen af danskerne har to kødfrie dage om ugen om tre år. Dagligvarehandlen mærker en større efterspørgsel efter plantebaseret mad, skriver Naturli’ Foods i en pressemeddelelse.

Bedre for miljøet

- Rigtig mange elsker kød, men ved godt, at det er langt bedre for miljøet og helbredet, hvis vi skærer ned på kødet. Budskabet om kødløse dage har befolkningen taget til sig, så vi har knækket en vigtig kode ved at udvikle et produkt, som er hundrede procent plantebaseret og kan erstatte det hakkede oksekød. Målet var at udvikle en plantebaseret udgave af hakket oksekød, som får mundvandet til at løbe – også hos en kødelsker, siger Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods. 

Produktet har fået navnet Naturli’ Hakket. Det danskudviklede produkt er i butikkerne lige efter nytår, og gevinsten for miljøet er til at få øje på. Eksempelvis er der generelt 86 procent mindre CO2-udledning forbundet med at producere plantebaseret kost end ved produktion af animalsk kost.

Lige efter nytår vil produktet være i over 600 butikker landet over hos Føtex, Netto og Bilka.

Store forventninger

I Dansk Vegetarisk Forening forventer generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl, at produktet vil gøre en overgang til mad uden kød hurtigere og nemmere for hele befolkningen, fordi produktet ligner kød, bliver tilgængeligt over hele landet og matcher prisen.

- Det er ikke bare en sensation i Danmark, men på internationalt plan. Potentialet er enormt. Et godt billede på dette er, at Google for to år siden bød 300 millioner dollars for virksomheden Impossible Foods, som fremstiller formede hakkebøffer lavet af planter. Og virksomheden takkede nej. Det siger noget om forventningerne.

Smagen er afgørende

Henrik Lund fra Naturli’ Foods siger: Vi ved, at rigtig mange ønsker at sætte gaflen i planter frem for kød, men mange vil ikke gå på kompromis med smagen og undvære retter som lasagne eller hakkebøf, som de er vant til at spise. Derfor har smagen og anvendelsesmulighederne haft topprioritet, og så skal det plantebaserede ’kød’ være lige ved hånden og til at betale.

Prisen bliver på niveau med hakket oksekød. 400 gram vil koste 25 kroner til normalpris.

Jeppe Dahl Jeppesen, indkøbsdirektør i Dansk Supermarked Group, siger:

- Vi mærker en meget stor efterspørgsel efter plantebaseret mad fra vores kunder, som i stigende grad efterspørger fødevarer med særligt fokus på eksempelvis sundhed eller miljø. Og vi ser, at flere gerne vil have kødfrie dage, hvilket også gerne må være nemt at gå til i en travl hverdag. Alle de facetter rummer Hakket, som vi ser et stort potentiale i.

Emballage med miljøhensyn

Emballagen består minimum af 50 procent genbrugsplastik, og for hver bakke, der bliver solgt, går 20 øre til Plastic Change, som kæmper for et miljø uden plastikforurening.

- Kloden er på vej til at drukne i plastik. Derfor er vi nødt til at ændre vores forbrugsmønster. Og her er produktet fra Naturli’ Foods et godt eksempel på, hvordan man kan tage hensyn til miljøet – hele vejen ’rundt’, siger Lisbeth Engbo, kommunikationschef hos Plastic Change.

Forventningerne til Naturli’ Hakket er store.

- Vi har en målsætning om at tage 5 procent af markedet for hakket oksekød inden for fem år, siger Henrik Lund.

Årligt spiser danskerne knap 30.000 tons hakket oksekød. 


Fakta om Naturli’ Hakket:

  • Det er 100 procent plantebaseret
  • Det ligner friskhakket oksekød
  • Det smager som friskhakket oksekød
  • Det kommer til at ligge ved siden af hakket oksekød i køledisken
  • Teksturen og protein kommer fra soya- og hvedeprotein. Fedt kommer fra kokos. Umami smagen kommer fra mandler, tomat og Karl Johan svampe. Farven kommer fra rødbede.

 

Læs også