God dræning er afgørende for planteavlen

Behovet for at bortlede de stigende vandmængder fra markerne er mere aktuelt nu end nogensinde.

Det kommer til at handle om vand – og især hvordan man kommer af med det – når Agri Nord inviterer til planteavlskursus på landbocentret i Aalborg.

- Der er ingen tvivl om, at nedbørsmængderne er steget, og DMI’s statistikker viser, at over de sidste 100 år er det blevet både vådere og varmere, fortæller teamleder for planteavl i Agri Nord og planteavlskonsulent Poul Madsen.

Det er blevet 1,5 grader varmere, og der er kommet 130 millimeter vand mere om året over de sidste 140 år.

Derfor er der behov for at sikre, at vandmasserne kan komme væk fra marken. Mange landmænd har haft problematikken helt inde på livet i år, hvor vandmængderne har skabt store udfordringer i forhold til at bjerge årets høst.


Drænene trænger til eftersyn

Størstedelen af de dræn, der ligger under den danske muld, er etableret i 1950’erne.

- Det er 70 år siden, og nogen af dem virker stadig fint, men der er også nogen, der trænger til udskiftning, siger planteavlskonsulenten og tilføjer:

- Drænet jord kræver årlige investeringer i gendræning og reparation. Der er virkelig brug for fornyelse flere steder, siger Poul Madsen.


Quick-fix virker ikke

Der er mange forskellige drænmetoder, og Poul Madsens erfaring er, at de hurtige og nemme løsninger ofte ikke er de bedste.

- Vi har lært, at quick-fix ikke altid er det bedste, siger konsulenten og tilføjer:

- Gravefri dræning, også kaldet nedpløjning af drænrør, giver svingende resultater, og de såkaldte tæpperør, som viste sig at være for lidt gennemtrængelige, er nu mindre anvendt, siger Poul Madsen.


Drænrør skal graves ned

På kurset vil to drænrørseksperter komme med deres bud på korrekt dræning. Den ene er Bugge Ericsson, SM Entreprenørforretning, og den anden er Henrik Svenningsen, HS-Dræning.
De sværger begge til den metode, hvor rørene graves ned med en kædegraver eller gravemaskine.


Ny hollandsk teknik

Agri Nords kursus vil også byde på en helt ny dyrkningsteknik, der er meget udbredt i Holland, hvor man er vant til at håndtere meget vand på lave arealer.

- Iversens Markservice kommer og fortæller om en speciel teknik, hvor man afretter marken, så den nærmest har facon som tag, der ligger side om side, fortæller Poul Madsen.
Iversens Markservice arbejder desuden med dybdepløjning i 50 centimeters dybde, så jordlagene blandes.

Poul Madsen glæder sig til debatten om mulighederne for at sikre dræning af landbrugsjorden, når Agri Nord afholder kurset »Planteavl Anno 2018«.

Det sker over to dage fredag den 26. januar fra 8.30-16.00, og tirsdag den 30. januar fra 8.00-16.30

Læs også