Styrer produktionen med et simpelt program i skyen

På Sandager Skovgård skiftede de til it-værktøjet Cloudfarms i 2016, og det har de ikke fortrudt. Overblik, tidsbesparelser og et valg af muligheder i forhold til at udnytte de registrerede data, er blot nogle af de fordele, som driftsleder Tore Buhrkall kan remse op.

- Det er et godt værktøj – kun fantasien sætter grænser for arbejdslister og andet, det kan.

Tore Buhrkall, driftsleder i opformeringsbesætningen på Sandager Skovgård ved Kværndrup har generelt kun godt at sige om det app-baserede it-værktøj Cloudfarms, der blot kræver et abonnement for at komme i gang.

Tidligere var det styringsværktøjet Agrosoft, som der blev anvendt på Sandager Skovgård, men da der skulle skiftes til elektroniske øremærker i 2016, valgte de også at skifte udbyder af it-værktøj.

- Cloudfarms er simpelt og billigt at komme i gang med, og hver medarbejder har blot en android-baseret telefon, hvor app’en er downloadet, og de kan indtaste alle registreringer på den, fortæller driftslederen.

I farestalden, hvor der sker mange registreringer omkring faring, har de dog også en tablet, for at få en lidt større skærm at kigge på.

 

Kæmpe tidsbesparelse

Netop den sparede tid på registrering ved skærmen på kontoret er noget, som driftslederen for alvor sætter pris på.

- Tidligere med Agrosoft stod de ansatte altid i kø på kontoret for at komme til at taste ind. Ja, jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget sparet tid vi har på indtastninger, lyder det fra Tore Buhrkall, der efter lidt betænkningstid når frem til, at besparelsen er omkring et par timer om dagen.

Alt tastes nu direkte, og især i en opformeringsbesætning som på Sandager Skovgård, med 1.400 årssøer og 12 medarbejdere ansat i stalden, spares der rigtig meget.

Med en scanner er selektion af polte til salg også blevet en nem sag.

- Jeg har altid scanneren på mig. Med den kan jeg hurtige aflæse øremærket på en so eller polt eller ved at aflæse QR-koden på so-kortet. Jeg bruger den også i forbindelse med selektion. Her scanner jeg blot de dyr ind, som jeg udvælger til salg, forklarer driftslederen, der påpeger, at der heller ikke er noget, han ikke kan med scanneren i forhold til indtastning, så han er ikke afhængig af en computer.

 

Egen profil til hver bruger

I Cloudfarms kan systemet køres på alle sprog, men på Sandager Skovgård har man valgt, at der kun registreres på dansk eller engelsk, så der ikke opstår misforståelser.

- Hver medarbejder har egen profil, hvor jeg bestemmer, hvilke funktioner der er adgang til. Hver enkelt registrering kan følges med dato, nøjagtigt klokkeslæt, og hvem der har foretaget indtastningen. Det gør det muligt at stoppe fejl hurtigere, forklarer driftslederen, der understreger, at det absolut ikke anvendes for at kontrollere, men at det giver nogle gode muligheder i en lærings- og motivationsproces.

Selv dyrlægen, bankforbindelser, og hvem der ellers har brug for at se tal og analyser fra besætningen, kan ligeledes oprettes som bruger med begrænset adgang til kun de funktioner, som der er behov for og berettigelse til.

Tore Buhrkall vurderer det desuden som en fordel og overskuelig faktor, at der ikke vises mere på skærmen, end det der skal bruges. Opsætningen i det viste vindue er altså helt individuel.

 

Opdaterede resultater og information

Styringsværktøjet udvikles hele tiden løbende og programmet synkroniserer og opdatere sig selv.

- Man skal ikke tænke på noget med web-backup eller lignende, og er der nyt, får man fin information på forsiden, så man er hele tiden orienteret, påpeger Tore Buhrkall.

Han lægger ikke skjul på, at han også sætter stor pris på den service, der er fra teamet bag Cloudfarms:

- De lytter utroligt meget til, hvad vi siger. Alle idéer der kan bruges bredt, de udvikles næsten hurtigere, end man kan nå at lukke munden op. Der er også altid en man kan få fat i. Specielt i opstartsfasen fik vi god hjælp over Skype.

I frokoststuen på Sandager Skovgård er der en stor informationsskærm. Her præsenteres de seneste tre ugers produktionsresultater hele tiden direkte fra Cloudfarms, hvor dataene opdateres hvert 20. minut.

- Tavlen er dermed altid ajourført, og alle ansatte ved præcist, hvor vi er henne i forhold til målene. – Og tal taler for sig selv, understreger driftslederen.

Han vurderer, at tavlen giver overblik og er god i forhold til medarbejdernes motivation. Det er hurtigt at se, hvor det er, det går godt, og hvor det går skidt, så der kan gribes ind på et tidligt tidspunkt.

 

Arbejdet kan fortsætte uden net

På Sandager Skovgård anvendes web-delen stort set kun til fakturering og følgesedler samt til beholdningslister, når kunder ringer og spørger til, hvad der er af dyr.

- Systemet kræver ikke, at du er online for at bruge det. Det kræver heller ikke en specielt stor hukommelse på computeren, og du har alle oplysninger på telefonen. – Det er ret væsentligt i avl- og opformeringsbesætninger, hvor man skal gå og selektere dyr, påpeger Tore Buhrkall.

Selvom nettet bryder ned, kan man fortsætte arbejdet, og alt er gemt i skyen.

- Kommer man ved en fejl til at slette noget i systemet, så kan det lade sig gøre at genskabe det blot ved at sende en mail til teamet bag Cloudfarms, lyder det fra driftslederen.

 

 

 

Sandager Skovgård

● Ejet af Poul Martin Egdal

● 1.400 årssøer i opformering – yorkshire

● 650 hektar

● 20 medarbejdere – heraf 12 i stalden

● Blander alt foderet selv

Læs også