Forskere vil undersøge, om en stigning i temperaturen under rugning kan resultere i færre benproblemer hos slagtekyllinger
Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på, om en stigning i
rugetemperaturen kan mindske forekomsten af benproblemer hos slagtekyllinger.
Det oplyser DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.
Forskere fra Aarhus Universitet vil således i samarbejde
med Seges og en gruppe erhvervspartnere undersøge, om en stigning i
temperaturen under rugning kan øge væksten af støttemuskler og benknogler.
-Vi forventer, at projektet medvirker til at mindske
forekomsten af benproblemer hos slagtekyllinger og reducere antallet af
kyllinger, der må aflives, fordi de har problemer med at gå. Det forbedrer både
dyrenes velfærd og producenternes økonomi, siger seniorforsker og projektleder
ved Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet Niels Oksbjerg på DCA’s
hjemmeside og tilføjer:
- Samtidig giver det en langt større arbejdsglæde, da
noget af det mest demotiverende for en landmand er at skulle aflive og
destruere store, fine kyllinger, som han har fodret og passet omhyggeligt
gennem hele produktionsperioden.
Baggrunden for, at netop rugetemperaturen er interessant
for forskerne, er, at tidligere studier har vist, at en stigning resulterer i
et højere antal muskelfibre ved dag 18 under rugning.
Projektpartnerne håber, at projektet på sigt kan resultere
i udviklingen af en revideret rugeteknologi.