Der er ikke skyggen af fiberstrøelse eller separeret gylle i stalden hos mælkeproducent Carsten Asmussen ved Christiansfeld.

Men om få dage er det helt anderledes.

Til den tid er montørerne færdige med opstart af et nyt separationsanlæg med efterfølgende varmebehandling.

- Montørerne er i fuld gang lige nu. Planen er, at vi får separatoren og varmebehandlingsanlægget til at køre i løbet af få dage, fortæller Carsten Asmussen, som har investeret i anlægget i forbindelse med staldbyggeri og udvidelse til 300 jerseykøer.

Anlægget er valgt efter mange overvejelser - både for og imod. Men den sønderjyske mælkeproducent tror på, at det er den rigtige måde til at holde høj ydelse og velfærd i stalden.

Erfaring med halm og kalk

Sengene i den nye stald er bygget med kummer. Det er ti års gode erfaringer med det system, som har fået Carsten Asmussen til at satse på fiberstrøelse i kummer i den nye stald.

- Vi har haft kummer i sengebåsene i den gamle stald siden 1996. Her har vi gjort mange erfaringer med blandinger af snittet og knust halm tilsat kalk eller kridt. Lige nu bruger vi knust halm tilsat hydratkalk, som vi lægger i kummerne.

- Der er meget arbejde i det, men fordelene er, at vi opnår god velfærd, sunde stærke køer uden afskrab på haser. Det er bestemt godt, hvis man ønsker at holde udskiftningsprocenten nede, siger Carsten Asmussen.

Grunden til, at han nu dropper knust halmstrøelse til fordel for varmebehandlet fiber er først og fremmest, at det bliver for dyrt og kræver for meget arbejde. 

- Vi har haft 135 køer indtil nu. Men når vi skal knuse og håndtere halm til 300 køer, så vil det blive svimlende dyrt i energi og håndtering. Det er samtidig også støvet og besværligt at knuse så meget halm.

- Fiberen har vi rigeligt af. Vi får et godt strøelsesmateriale med nem håndtering. Strøelsen bliver automatisk lagt ud i kummerne med hængebane fra JH Staldservice, så vi forventer at få en nemmere hverdag, forklarer han.

Varmebehandlet strøelse

Carsten Asmussen kender udmærket til debatten om bakterier i fiberstrøelsen og risikoen for klebsiella-mastitis.

- Netop derfor har jeg valgt at koble varmebehandling på fiberstrøelsen. Jeg er klar over, at der er fordele og ulemper. Men jeg mener, at fordelene vejer tungest.

- Jeg forventer, at varmebehandlingen sikrer, at vi undgår den bakterierisiko, som findes i det normale ubehandlede fiberstrøelse. Fremover skal vi lære, at håndtere strøelsen på den rigtige måde, og jeg vil følge nøje med i udviklingen af bakterier i staldmiljøet, siger Carsten Asmussen.

Varmebehandles til 70 grader

Det er JH Staldservice, der har leveret separator og varmebehandlingsanlæg.

Anlægget er bygget op i to containere, der står ovenpå hinanden. I øverste container er separatoren monteret. Fiberdelen fra den separerede gylle falder ned i en composter, der er monteret i den nederste container. Det er composteren, som varmbehandler og tørrer fiberen, inden den via transportbånd leveres til påslaget for den automatiske strømaskine.  

- Vi tilsætter ikke varme i composteren. Vi udnytter derimod udelukkende den varme, der opstår ved komposteringsprocessen, når fiberen vandrer igennem anlægget. Ved behandlingen uskadeliggøres de bakterier, der forårsager sygdomme i besætningen, fortæller Ken Hyldgaard.

- Den optimale procestemperatur i composteren ligger på 60-70 grader. Fra fiberen føres ind i kompsoteringstromlen, så vandrer det igennem anlægget i løbet af 24-48 timer, forklarer han og tilføjer, at separatoren leverer tørstofprocent på omkring 40. Men når anlægget kører optimalt hæver det tørstofprocenten i fiberen til 50.

Ken Hyldgaard fortæller, at JH Staldservice indtil videre har solgt og monteret to varmebehandlingsanlæg i Danmark.