Slut med smågrisepræmie

Friland lægger fremover 15 øre pr. kg oven i tillægget til slagtesvin, så det ekstra tillæg udbetales, når grisene leveres til slagtning

I syv år har Friland udbetalt smågrisepræmie direkte til soholderne inden for frilandsgriskonceptet.

Men pr. 28. september ophører smågrisepræmien. Ifølge Friland sker det som en del af arbejdet med at gøre afregningen mere gennemskuelig. Pengene fra det nye regnskabsår bliver i stedet udbetalt som tillæg til slagtesvin.

- Det er den samme pose penge, der skal uddeles, men i arbejdet med at forenkle afregningssystemet vil der fremover blive lagt 15 øre pr. kilo oven i tillægget til slagtesvin, så hele det ekstra tillæg udbetales, når grisene leveres til slagtning, lyder det fra afdelingslederen hos Landmandskontakt i Friland, Jens Peter Nannerup.

Friland oplyser, at der ikke er nogen overgangsordning i forhold til de nye regler, hvilket skyldes, at ordningen afvikles på samme måde, som den blev indført:

- Det betyder, at den gevinst som smågriseproducenter fik kortvarigt i forbindelse med indførelsen af ordningen opvejes af en tilsvarende kortvarig gevinst til producenter af slagtesvin i forbindelse med, at ordningen stopper.

Læs også