L&F: Nedslående nyt for landets svineproducenter

Landbrug & Fødevarer præsenterer en ny prognose for noteringen på svin

Da Rusland i februar stoppede importen af 750.000 tons svinekød fra Europa, dykkede afregningen til Danmarks svineproducenter.

Og nu falder priserne en gang til, fordi Rusland har stoppet for import af fødevarer fra Europa. En ny prognose fra Landbrug & Fødevarer (L&F) viser således, at svineproducenter i fjerde kvartal i år kan forvente at få mere end 1,5 krone mindre pr. kilo svinekød i forhold til fjerde kvartal sidste år. Det svarer til omkring 140 kroner pr. slagtesvin.

- Europa svømmer over af fødevarer, efter Rusland har stoppet al import. Det betyder, at priserne på fødevarer generelt falder. Vi håber på en normalisering af forholdet til Rusland inden for en overskuelig fremtid, for det er et virkeligt godt marked. Men lige nu knokler vi på livet løs for at finde alternative markeder, der kan aftage det svinekød, vi plejer at sælge til Rusland, lyder det fra administrerende direktør i L&F Søren Gade.

Det er blandt andet nye markeder i Sydamerika, der lige nu er i fokus. Derfor opfordrer L&F til, at Fødevarestyrelsen får tildelt flere ressourcer, fordi det er et stort arbejde af sikre de nødvendige certifikater og virksomhedsgodkendelser.

Bedre rammevilkår

Konsekvenserne af Ruslands importstop rammer svineproducenterne i en tid, hvor der i forvejen er mangel på slagtesvin i Danmark. Mere lempelig miljølovgivning og bedre rammevilkår i de øvrige svineproducerende lande i Europa gør det sværere og sværere for danske svineproducenter at konkurrere, konstaterer man hos L&F.

- Politikerne i Danmark har flere gange vist deres gode vilje til at forbedre rammebetingelserne for svineproducenterne i Danmark. Blandt andet med en vækstpakke. Desværre kommer vi ikke til at udnytte potentialerne, så længe en forældet miljøregulering bremser investeringsmulighederne i erhvervet. Arbejdet med at gøre Natur- og Landbrugskommissions anbefalinger til virkelighed lader også vente på sig, så det er en problematik med mange facetter, der skal løses med en indsats fra både erhvervet og politikerne, påpeger Søren Gade.

Bægeret er fyldt

Den nye prognose om fjerde kvartals priser for svinekød er ifølge Søren Gade en dråbe i et i forvejen fyldt bæger:

- Efter fem vanskelige år for svineproducenterne i Danmark, så 2014 faktisk ud til at blive et godt år, hvor svineproducenterne kunne konsolidere sig og lave investeringer til gavn for fremtidens produktion. Den forhåbning er desværre helt væk nu, og en svineproducent, der i fjerde kvartal sender 3.000 slagtesvin til for eksempel Danish Crown, kan forvente at få 420.000 kroner mindre for kødet end samme periode sidste år.

Du kan se prognosen for noteringen for svinekød her.

Læs også