Vårbyghøst med Danmarks smukkeste udsigt

I går tærskede svineproducent Thomas Olesen vårbyg. Rigtig fine udbytter og god kernestørrelse, lyder meldingen fra Sangstrup klint

Danmarks smukkeste.

Sådan beskriver svineproducent Thomas Olesen sin forpagtede vårbygmark, der ligger helt ud til Sangstrup Klint på Norddjursland.

Udsigten fejlede ikke noget i går, da bedriftens New Holland CX 6090 tærsker balancerede på kanten af den ti meter høje klint og tyggede sig igennem den lovende vårbyg af sorten Evergreen.   

Høje forventninger

Forventningerne var høje - men de blev indfriet, da de første runder i marken var kørt.

- Det her er det første vårbyg vi tærsker på god jord. Udbyttemæssigt ligger vi omkring 75 hektokilo pr. hektar her i marken, som er JB 5-6 jordtype. Kernerne er store og vandprocenten helt nede på 13 procent, lyder det fra svineproducenten, der driver "Pilegaard" nord for Grenå i et I/S med sine forældre.

- Vi har faktisk ikke noget at klage over. Afgrøden har ikke manglet noget i hele vækstsæsonen. Det har godt nok været tørt det sidste stykke tid, men ikke noget, som for alvor har kostet udbytte, fortæller Thomas Olesen og tilføjer, at afgrøden først lige blevet helt moden de sidste par dage.

Bedriftens to år gamle New Holland tærsker med 24 fods vario-skærebord har tidligere på ugen tærsket vårbyg på let jord, og her lå udbyttet på omkring 45 hektokilo pr. hektar.

- Vi har 25 hektar vårbyg på let jord, og udbyttet herfra var udmærket. Men vårbyggen stod på arealer, hvor krondyrene spiser med - og det koster også udbytte, forklarer han.

Flot vinterbyg

Generelt er Thomas Olesen godt tilfreds med høsten indtil videre. Specielt vinterbyggen har imponeret.

- Vi har avlet 91 hektokilo i vinterbyg. Det var blandt andet sorten Matros på god jord. Kernerne havde god størrelse - det resultat kan vi kun være godt tilfredse med, siger han.

Omvendt har rapsen skuffet en smule.  

- Vi har afsluttet rapshøsten. Her avlede vi 4400 kilo. Det var udmærket, men rapsen har hele sæsonen set rigtig lovende ud, så vi havde forventet at nå lidt højere, siger svineproducenten, og tilføjer, at markplanens godt 120 hektar hvede så småt er ved at modne af.

- Hveden ser også lovende ud, men det er farligt at høste med øjnene. De seneste ugers tørke kan have taget lidt udbytte, og samtidig har der på et tidspunkt i sæsonen været højt svampetryk, forklarer han.

På "Pilegaard" er der 450 søer. Gården ligger ved Karlby, nord for Grenå på Norddjursland. Der produceres årligt 5000 slagtesvin og resten af smågrisene sælges ved 30 kilo. Ud over Thomas Olesen og hans forældre er der tre ansatte.

 

Læs også