Regeringen tager to milliarder af den direkte støtte

Regeringen har besluttet at flytte fem procent af den direkte landbrugsstøtte fra 2016. Frem mod 2020 stiger det til syv procent

Langt om længe har regeringen besluttet sig for, hvordan muligheden for den fleksible landbrugsstøtte, som den landbrugsreform giver, skal udnyttes.

EU har åbnet for muligheden for at flytte op mod 15 procent af den direkte landbrugsstøtte til landdistriktsprogrammet.

Den danske regering har på den baggrund besluttet sig for en omlægning af landbrugsmidlerne på op til 7 procent frem mod 2020. Pengene indfases gradvist, således at fem procent af den direkte landbrugsstøtte overføres til landdistriktsprogrammet i 2016, seks procent i 2017 og syv procent i 2018-2020. I alt beløber det sig til 2,1 milliarder kroner i 2020.

- Regeringen har høje ambitioner for miljø, økologi, natur og dyrevelfærd, men skal landbruget udvikles i en mere bæredygtig retning, skal det samtidig foregå i et tempo, hvor landmændene kan være med. Det handler om at finde en balance, hvor vi skubber på – uden at vælte erhvervet, siger fødevareminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

14.000 kroner mindre

Beslutningen har været længe ventet. Torsdag var sidste frist for regeringen at melde ind, hvad Danmark agter at gøre.

Omfordeling af midlerne betyder, at en gennemsnitlig landmand det første år vil få 14.000 kroner mindre i direkte støtte.

- Vi tager ikke pengene fra landbruget, men sørger for landbrugsstøtten i højere grad målrettes, så produktion og miljøhensyn går hånd i hånd. Jeg er sikker på, at landbruget hellere havde set, at vi ikke benyttede os af muligheden, og at de grønne

organisationer ville ønske, at vi var gået længere. Dog er jeg sikker på, at vi er landet på det rette niveau, understreger fødevareministeren.

Også miljøminister Kirsten Brosbøl er meget tilfreds:

- Vi trækker nu landbrugsstøtten i en grønnere retning til gavn for vores natur og miljø. Det er en ambitiøs beslutning, der giver mulighed for en grøn omstilling af dansk landbrug via investeringer i for eksempel miljøteknologi, mere natur og et renere miljø, siger miljøministeren.

Læs også