Tjek overskridelsen af din mælkekvote

Halsløs gerning at planlægge efter en højere overskridelsesgrænse end 101 procent, medmindre der reserveres penge til superafgift, lyder råd

Den tilladelige grænse for betaling af superafgift bliver i dette kvoteår den laveste nogensinde, spår chef for Jysk Kvæg, Peter Hegelund.

I en artikel på Jysk Landbrugs hjemmeside, www.jlbr.dk, gætter han på, at grænsen bliver 101 procent. Det vil i givet fald være langt lavere end de 103-107 procent, der har været i tidligere år.

Indvejningstallene for de første 69 dage af kvoteåret viser, at der er leveret 31,5 millioner kg mælk mere end samme periode sidste år. Landekvoten er uændret, og produktionen er således historisk høj.

Tjek konsekvensen

Derudover vil der være meget små frimængder i kvotesystemet, påpeger Peter Hegelund. Frimængderne kommer fra mælkeproducenter, der ikke udfylder deres kvote, og som derfor gerne vil af med den overskydende kvote på de sidste to kvotebørser, inden den bliver værdiløs.

- Det vil således være halsløs gerning at planlægge efter en højere overskridelsesgrænse (end 101%) uden at reservere penge til superafgift. Danske malkekøer er inde i en periode med en ydelsesstigning, der ikke er set i mange år. Glæden ved en højere ydelse vil ikke kunne udleves uden slagtning af køer, køb af mælkekvote eller betaling af superafgift. Så tjek op på, hvilken kvoteoverskridelse, der er planlagt i dit budget, og læg en ny plan, hvis den planlagte overskridelse er højere end 101 procent, lyder rådet fra Peter Hegelund.


Læs også