Så er frøhøsten i gang på Sydfyn.

I går begyndte frøavler Erik Lundgren, Faaborg, således at mejetærske bakkesvingel af sorten Bornito - direkte.

Og allerede første prøveudtagning trak smilene frem hos frøavleren selv og hans frøavlskonsulent fra DSV Frø, Sejer Grimstrup.

- Det vejer sgu godt til, Erik. Jeg bliver lige nødt til at veje efter. Kan det virkelig passe, det her. Jo, den er godt nok. Den her spandfuld er på 10 liter i rummål. Og jeg står altså med 1,9 kg, når spandens vægt er fratrukket. Det tegner virkelig til, at vi kan mejetærske gode, tunge frø, lød frøavlskonsulentens foreløbige dom – direkte fra frakørselsvogne i marken i Faaborg i går eftermiddags, sagde Sejer Grimstrup.

- Utroligt. Så giver det jo frø. Vi ligger i hvert fald på den pæne side af 1.000 kg renvare, det er virkelig godt, tilføjede frøavler Erik Lundgren.

Hagl så store som valnødder

Erik Lundgrens jorde blev 22. maj ramt af et usædvanligt voldsomt haglvejr, der skadede mange afgrøder i et smalt bælte henover primært dele af Sydfyn og Vestfyn.

- Haglene var som valnødder, og du kan ikke finde en eneste med et intakt tag på en carport her i området. Det var virkelig voldsomt, og både denne 2. års bakkesvingel, som vi er startet ud i, og min 1. års mark med bakkesvingel her inden ved siden af, er ramt.

- Derfor glæder det mig rigtigt meget, hvis vi høster så godt, som det umiddelbart tegner til. Nu skal vi have afgrøden mejetærsket og kørt på vores eget tørreri. Om 4-5 dag køres varen til DSV Frøs lager, og så er vi klogere på, hvad vi helt præcist har høstet i renvare, forklarede frøavleren under høstarbejdet i går.

Rekord tidligt

Bornito’en er etableret efter hvede og mejetærsket første gang det efterfølgende år. Og det er den tidligste høst nogensinde for Erik Lundgren.

- Jeg har været ude med mejetærskeren den 29. juni som hidtidig rekord. Så at mejetærske den 24. juni slår alt, pointerede han.

På egnen lå gennemsnitsudbyttet i bakkesvingel på cirka 1.400 kg renvare i fjor. Avlerne, der driver landbrug i det bakkede terræn med de lette jorde i området tæt ved kysten, har perfekte arealer til den nøjsomme bakkesvingel, der ikke er glad for frost.   

- Det kunne umiddelbart være fristende at lade den her ligge som en 3. års afgrøde. Men så ved jeg, at den ryger ned på 800 kg pr. hektar. Så har jeg til gengæld ikke rigtigt nogle omkostninger, så regnestykket ville måske ikke være så tosset endda.

- Men sådan bliver det ikke. Efter to år er det slut, fastslog Erik Lundgren fra mejetærskeren.

Vær rettidig

I det hele taget skal man være omhyggelig med sin bakkesvingel, forklarer avleren videre, og tilføjede, at man dog heller ikke skal gøre frøavl sværere, end det er.

- Vi er en lille skare af frøavlere her på egnen, der står for langt den overvejende andel af DSV Frøs bakkesvingel. Jeg har selv avlet den i 7-8 år og kender den efterhånden godt. Man skal være over den og være rettidig med sine sprøjtninger, pointerede han og tilføjede:

- Den har faktisk været lige ved at snyde os lidt i år, fordi det hele har været så tidligt, som det har. Her har »vi plejer« ikke rigtigt kunnet bruges til noget, og så kan man, som du kan se derude, få lidt ukrudt i form af væselhale, forklarede avleren, mens han pegede ud gennem forruden på sin Claas Lexion 760 hybridmaskine.

Kører i maskinfællesskab

Maskinen, der er købt hos Ringe Maskinforretning, er monteret med Terra Trac-bælter og et 30 fods (9,10 meter) Vario-skærebord monteret med riflede knive.

Erik Lundgren, der selv driver 170 hektar jord, ejer maskinen sammen med brødrene Mogens og Søren Brems. Maskinfællesskabet høster tilsammen hele 270 hektar frøafgrøder af forskellig art.

Alt i alt skal maskinfællesskabets 30 fods Lexion over cirka 600 hektar afgrøder i den høst, der altså begyndte i går eftermiddags.