Fødevareinstitut: Usikkerhed om dødstal på grund af ESBL
Smitte med ESBL fra fødevarer er et stigende problem, som også kræver en international indsats, vurderer DTU Fødevareinstituttet
Men ifølge DTU Fødevareinstituttet undlod man i udsendelsen at fortælle, at tallet er meget usikkert.
- Programmet citerede en rapport fra DTU Fødevareinstituttet for, at otte dødsfald hos mennesker i Danmark skyldes ESBL e-colibakterier fra slagtekyllinger. Tallet stammer fra en artikel i et internationalt tidsskrift, som er refereret i rapporten. Udsendelsen undlod at nævne DTU Fødevareinstituttets tilføjelse om, at tallet er meget usikkert estimeret, skriver DTU Fødevareinstituttet fredag på sin hjemmeside, hvor også seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet siger:
- Det er vores vurdering, at smitte af mennesker med ESBL fra fødevarer er et betydeligt og et stigende problem. Det er ligeledes DTU Fødevareinstituttets klare opfattelse, at antibiotikaresistens i fødevarer er en national såvel som international problemstilling, som ud over en national indsats også kræver en international indsats.
Hos DTU Fødevareinstituttet peger man på, at den årlige DANMAP-rapport for 2012 viser, at forekomsten af resistente ESBL-bakterier i kyllingekød er steget siden 2009.
- Rapporten gør klart, at der er utilstrækkelige oplysninger til at udtale sig med sikkerhed om de enkelte fødevarers betydning for smitte af mennesker med ESBL i Danmark. Det er dog dokumenteret, at de ESBL-typer, der dominerer hos danske slagtekyllinger, er fundet i forbindelse med sygdom hos mennesker, lyder det fra DTU Fødevareinstituttet.