Kæmpe sneglevogn fra Bergmann

Den nyudviklede GTW 430 sneglevogn fra Bergmann får premiere på Agritechnica. Vognen kan rumme hele 43 kubikmeter

En kæmpe af en sneglevogn præsenteres af Bergmann på Agritechnica 2013. Den nyudviklede GTW 430 sneglevogn med et rumindhold på hele 43 kubikmeter er opbygget på en treakslet hydraulisk affjedret undervogn med el-hydraulisk hjulstyring.

Større og større mejetærskere, ofte arbejdende på samme mark, stiller store udfordringer, når det afhøstede skal transporteres væk. Kostbare timer kan hurtigt gå tabt for mejetærskerne, når der ventes på aflæsning af det høstede.

Mange års erfaring

En pendlersneglevogn i kombination med lastbiler er efterhånden blevet et godt værktøj på mange bedrifter, når høsten skal transporteres effektivt fra marken. Flaskehalsen i systemet kan dog være sneglevognen, der kan være for lille i forhold til høstmaskinernes store kapacitet.

Tyske Bergmann har mange års erfaring med fabrikation af sneglevogne og tager nu udfordringen op mod de store høstmaskiner. Firmaet lancerer en af markedets største og mest effektive sneglevogne.

Hurtig aflæsning

Aflæssetiden for de 43 kubikmeter er nede på tre minutter via den store aflæssesnegl med en diamater på 60 centimeter. Maksimal aflæssehøjde er 5,5 meter. Aflæssehøjden er hydraulisk indstillelig. Maksimal afstand til aflæssepunkt er 3,5 meter. Med denne rækkevidde er GTW 430 vognen også velegnet til fyldning af såmaskine og gødningsspreder. Ved fyldning af såmaskine og gødningsspreder kan doseringen naturligvis styres via hydrauliske skod over fødesneglen.

Aflæssesneglene er PTO trukket. Selve aflæssesneglen trækkes via et vinkelgear. Fødesneglen i bunden er remtrukket via et kraftigt Powerband bælte. Løsningen med remtrækket gør, at fødesneglen hurtigt, kan til- og frakobles under aflæsning, imens aflæssesneglen arbejder videre og tømmer sig.

Vejeudstyr og overdækning

Som ekstraudstyr kan GTW vognen leveres med vejeudstyr, samt hydraulisk overdækning som betjenes fra førersædet. Til at håndtere vognen på forsvarlig vis anbefales en traktor på omkring 300 hestekræfter.

For at opretholde effektiviteten, når der skal betjenes - måske tre grådige høstmaskiner på samme mark, så skal der være fart over feltet. Her hjælper den hydrauliske affjedring og hjulstyringen til, at man kan holde en god, sikker og bekvem hastighed i marken.

Bergmann importeres og forhandles af Stroco-Agro ApS, Hammel.

Læs også