Slut med at fraråde brug af rå æg

Fødevarestyrelsen vurderer, at risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg, der er købt i butikkerne, er meget lille

Rå æg i den hjemmelavede is eller koldskålen er ikke længere bandlyst.

Risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg, man køber i butikkerne, er nemlig i dag meget lille. Det viser en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen.

Derfor fraråder Fødevarestyrelsen ikke længere brug af rå æg.

- Forbrugerne bør dog stadig bruge pasteuriserede æg, hvis de vil være på den sikre side og laver mad til for eksempel børn, syge eller gamle. Æg er nemlig et biologisk materiale, så der er aldrig 100 procent garanti for, at der ikke er salmonella uden på eller inden i ægget, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Ifølge Fødevarestyrelsen skal fødevarevirksomheder fortsat varmebehandle æg til mindst 75 grader eller bruge pasteuriserede æg.

Fødevarestyrelsen påpeger, at den meget fine status for salmonella i danske æg skyldes, at fjerkræerhvervet i mange år har arbejdet målrettet på at fjerne salmonella fra produktionen af konsumæg.

Læs også