I de kommende år flytter sunde bær ind som snacks i køledisken. Det er en af konklusionerne af et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet
Danske ribs og solbær har hidtil været forbundet med
marmelade og saft.
Men forsøg med dyrkning af nye sorter af ribs og solbær
samt stikkelsbær får nu forskere ved Aarhus Universitet til at konkludere, at
bærrene har potentiale til at blive dyrket med henblik på frisk konsum – enten som
snacks eller til dekoration. Det oplyser DCA – Nationalt Center for Fødevarer
og Jordbrug ved Aarhus Universitet.
- Udbytterne og størrelserne på
bærrene siger os, at der med de rette produktionsmetoder og sorter er et
potentiale for landets bæravlere i at dyrke bær til frisk konsum, siger
seniorforsker Lillie Andersen, der har stået bag det nu afsluttede
forskningsprojektet "Luksusbær til frisk konsum", på DCA’s hjemmeside.
For solbærrenes vedkommende
valgte forskerne sorten Narve Viking, fordi sortens smag er mild og ikke mindst
robust over for svampesygdomme og samtidig egnet til økologisk dyrkning.
Sideløbende blev den lovende sort Big Ben anvendt, og sorten imponerede med
store bær.
- Big Ben har et potentiale,
som bør undersøges yderligere, så sorten kan komme på markedet, lyder det fra Lillie
Andersen.
For ribs blev sorten Rovada
valgt, idet den ifølge DCA udvikler lange klaser med en flot intens farve. I
forsøgene med ribs udviklede de sig fint. Forskerne dyrkede ribs i tunnel og på
friland og konstaterede ikke forskelle i det totale udbytte. Dog blev der
konstateret forskelle i bærrenes antal:
- Antal af blomster i klasen,
der udvikles til bær, er væsentligt større ved dyrkning i potter i tunnel end i
markjord, til gengæld er bærvægten mindre. Denne forskel kan skyldes forskel i
beskæring eller vandingsfrekvens, påpeger Lillie Andersen.
Stort potentiale
Hun tror på, at resultaterne
fra forskningsprojektet kan danne grundlag for en spirende produktion af nye
bær til forbrugerne. Ikke mindst fordi der er tale om bær med gode egenskaber.
- Bærrene har et højt indhold
af anthocyaniner og c-vitaminer, som gør dem velegnede som sund slik. Vi har en
formodning om, at bærrene kan blive et hit blandt forbrugerne, da der er en
nordisk bølge inden for mad, og forbrugerne efterspørger samtidig sunde
produkter, som er produceret under kontrollerede forhold.