Bær skal ud af glasset og ind på hylden med snacks

I de kommende år flytter sunde bær ind som snacks i køledisken. Det er en af konklusionerne af et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet

Danske ribs og solbær har hidtil været forbundet med marmelade og saft.

Men forsøg med dyrkning af nye sorter af ribs og solbær samt stikkelsbær får nu forskere ved Aarhus Universitet til at konkludere, at bærrene har potentiale til at blive dyrket med henblik på frisk konsum – enten som snacks eller til dekoration. Det oplyser DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet.

- Udbytterne og størrelserne på bærrene siger os, at der med de rette produktionsmetoder og sorter er et potentiale for landets bæravlere i at dyrke bær til frisk konsum, siger seniorforsker Lillie Andersen, der har stået bag det nu afsluttede forskningsprojektet "Luksusbær til frisk konsum", på DCA’s hjemmeside.

For solbærrenes vedkommende valgte forskerne sorten Narve Viking, fordi sortens smag er mild og ikke mindst robust over for svampesygdomme og samtidig egnet til økologisk dyrkning. Sideløbende blev den lovende sort Big Ben anvendt, og sorten imponerede med store bær.

- Big Ben har et potentiale, som bør undersøges yderligere, så sorten kan komme på markedet, lyder det fra Lillie Andersen.

For ribs blev sorten Rovada valgt, idet den ifølge DCA udvikler lange klaser med en flot intens farve. I forsøgene med ribs udviklede de sig fint. Forskerne dyrkede ribs i tunnel og på friland og konstaterede ikke forskelle i det totale udbytte. Dog blev der konstateret forskelle i bærrenes antal:

- Antal af blomster i klasen, der udvikles til bær, er væsentligt større ved dyrkning i potter i tunnel end i markjord, til gengæld er bærvægten mindre. Denne forskel kan skyldes forskel i beskæring eller vandingsfrekvens, påpeger Lillie Andersen.

Stort potentiale

Hun tror på, at resultaterne fra forskningsprojektet kan danne grundlag for en spirende produktion af nye bær til forbrugerne. Ikke mindst fordi der er tale om bær med gode egenskaber.

- Bærrene har et højt indhold af anthocyaniner og c-vitaminer, som gør dem velegnede som sund slik. Vi har en formodning om, at bærrene kan blive et hit blandt forbrugerne, da der er en nordisk bølge inden for mad, og forbrugerne efterspørger samtidig sunde produkter, som er produceret under kontrollerede forhold.

Læs også