Højere tillæg skal få unge landmænd i gang

Fra 1. august hæver DC Beef introduktionstillægget for nye kreaturandelshavere fra 50 øre/kg i et år til en krone pr. kg i to år

Råvaregrundlaget er under voldsomt pres, og det kræver nye metoder.

Sådan lyder det fra DC Beef, som derfor har bebudet, at man fra 1. august hæver introduktionstillægget for nye kreaturandelshavere fra 50 øre/kg i et år til en krone pr. kg i en dobbelt så lang periode på to år.

Hos Danish Crown er forhåbningen, at introduktionstillægget kan give en økonomisk håndsrækning til unge landmænd, der vil ind i erhvervet – og hjælpe landmænd, der gerne vil etablere en oksekødsproduktion.

- Det er helt afgørende for de danske mælkeproducenter og kødkvægsproducenter, at de kan skabe et overskud på deres produktion, og det kniber gevaldigt i disse år. Derfor går vi som slagteri ind og støtter og stimulerer produktionen i det omfang, vi kan få økonomien til at hænge sammen, siger formand for DC Beef Peder Philipp på Danish Crowns hjemmeside.

Politikere må i sving

Han understreger dog samtidig, at det politiske system må skabe bedre rammevilkår, så danske landmænd kan konkurrere med kollegerne i EU:

- Vi kan som andelsselskab, der skal konkurrere i et frit marked, ikke trylle. Vi kan ikke bare hæve afregningen, indtil vores ejere tjener nok penge til at få sorte tal på bundlinjen. Gør vi det, bliver vores produkter usælgelige.

- Derfor er det politikernes opgave at sikre, at de danske landmænd får lige vilkår. Får de det, så skal kvægbruget nok sørge for vækst i arbejdspladser og indtægter til Danmark, vurderer Peder Philipp.

Læs også