Vent med at tage hul af 1. slæt

Tager man hul af 1. slæt for hurtigt, begynder stakken nemt at varme

Flere mangler græs og vil hurtigt tage hul af 1. slæt, men man bør tænke sig om, mener kvægbrugskonsulent Niels Martin Nielsen fra landbo Limfjord.

- Stakken er overhovedet ikke blevet stabil på det tidspunkt og man risikere, at den begynder at varme. Og så går det ud over ædelysten og kvaliteten af ensilagen, fortæller Niels Martin Nielsen.

Han opfordrer landmændene til som minimum at lade stakke ligge i fire uger, inden man tager hul på den. Og får 1. slæt til at række en stor del af året – og for økologer hele vinterperioden.

- Vi må sige, at der er bedre smag i 1. slæt, og køerne vil virkelig gerne have det. Så ædelysten er ofte bedre ved 1. slæt end de øvrige, siger han – og mener derfor, at mange landmænd vil kunne få et større foderoptag ved køerne, hvis de får 1. slæt sammen med øvrige slæt.

Mælkeproducent Poul Henning Thomsen fra Salling har taget 1. slæt og forventer, at begynde på stakken i efteråret.

For ham er det vigtigste, at græsensilagen ikke bliver for tør. For gør den det, bliver det langt sværere at køre stakken ordenligt sammen, og køerne vil ikke æde så meget af den. De vil faktisk hellere have vådt foder end tørt, hvis de skulle vælge.

Læs mere i Effektivt Landbrug onsdag.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.

Læs også