Miljøminister får ros fra uventet kant

Direktør i Bæredygtigt Landbrug Vagn Lundsteen er glad for, at Ida Auken (SF) nu vil undersøge, hvorfor vandboringer bliver lukket

Miljøminister Ida Auken (SF) vil til at samle oplysninger om lukkede vandboringer fra de omkring 2500 vandforsyninger i Danmark. Målet er blandt andet at finde ud af, hvorfor det er nødvendigt at lukke boringer.

Og den plan bakker direktør i Bæredygtigt Landbrug Vagn Lundsteen op om.

- Vi glæder os over, at Ida Auken nu vil undersøge, hvorfor vandboringer bliver lukket. På den måde kan vi flytte debatten fra, hvad vi tror, til hvad vi ved. Vi vil gerne rose miljøministeren for, at der fokuseres på trusler mod vores alle sammens drikkevand. Danske landmænd har igennem generationer sikret rent drikkevand til danskerne, og det vil vi også gerne i fremtiden, siger Vagn Lundsteen i en pressemeddelelse.

Han er dog samtidig bekymret over det, han kalder ”den ensidige fokusering på pesticider”.

- Landbruget har i alt for mange år fået skylden for, at vandboringer lukkes, selvom der ikke findes eksempler på, at lovlig og regelret anvendelse af pesticider giver problemer for drikkevandet, siger Vagn Lundsteen.

- Det er rigtigt, at nogle pesticider har forårsaget lukninger af vandboringer, men det er pesticider, der aldrig har været anvendt i landbruget, men for eksempel på ubevoksede arealer, langs jernbaneskinner, rundt om boringer, i kommunerne og i skovene. Derfor er det vigtigt, at der bliver skelnet mellem de forskellige pesticider, og hvad de bruges til, så indsatsen rammer de rigtige steder, tilføjer han.

Læs også