Vil hæve grænseværdierne for pesticidrester i grøntsager

Stik imod regeringens egen målsætning vil fødevareminister Mette Gjerskov (S) nu tillade flere gift-rester i en lang række fødevarer.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) siger nu ja til, at EU hæver grænsen for, hvor mange rester fra sprøjtemidler der må være i gulerødder, agurker, jordbær, citroner, hasselnødder og en lang række andre frugter, grøntsager og nødder. Det skriver Altinget.dk.

Grænseværdierne for pesticidrester bliver fastsat i et EU-valg, som holder møde torsdag og fredag i denne uge. På dagsordenen er fire sager, hvor grænseværdierne for pesticid-rester i mad skal ændres. I nogle tilfælde sættes grænsen op og i andre tilfælde ned. I en femte sag forbydes et stof helt, fordi det nu vurderes at være for farligt.

Fødevareministeren skriver i et notat til Folketinget, at regeringen anbefaler de nye grænser, fordi de vurderes at være sundhedsmæssigt acceptable. Samtidig skriver regeringen, at beskyttelsesniveauet i Danmark vil være uændret.

At Gjerskov vil hæve grænseværdierne møder kritik på Christiansborg fra blandt andet René Christensen, fødevareordfører fra Dansk Folkeparti.

- Det virker dybt mærkeligt at have en minister, som med den ene hånd kæmper for mere økologi herhjemme, og så med den anden hånd bare giver EU lov til at forurene fødevarerne mere, siger han til Altinget.dk.

Læs også