96 kommuner lever ikke op til regeringens øko-planer

Landbrug & Fødevarer vil sætte kommunal økologi på dagsordenen, fordi blot to ud af 98 kommuner lever op til regeringens økologiplaner

Landbrug & Fødevarer ser et stort potentiale for at løfte den økologiske 2020-handlingsplan. Derfor ser organisationen gerne, at danske kommuner får fuld fart på deres økologiske målsætninger.

Ifølge Landbrug & Fødevarer lever to ud af landets 98 kommuner i dag op til regeringens økologiplaner. Planen indebærer, at 60 procent af maden i de offentlige gryder skal være økologisk i 2020.

- Hvis vi skal rykke på den økologiske omlægning, så er det vigtigt, at kommuner og andre, der står for offentlige måltider, kommer i gang og laver målsætninger. Hvis man skal i mål med 2020-planen på økologiområdet, så mener vi, at alle kommuner om tre år skal have en plan for, hvordan de i 2020 vil nå 60 procent økologi, lyder det fra økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen.

Et skridt på vejen

Hvis den offentlige bespisning kommer op på at udgøre 60 procent, vurderer Fødevareministeriet, at det vil betyde, at 20.000–30.000 hektar jord bliver omlagt. Det svarer til cirka 15 procent af det der skal lægges om for at fordoble det økologiske areal i 2020.

- Derfor er det kun et skridt på vejen, og derfor er det så vigtigt, at den offentlige indsats også følges op af en massiv indsats på eksportmarkederne, ligesom der skal mere økologi ind i køleskabene i de danske hjem, siger Kirsten Lund Jensen.

Landbrug & Fødevarer støtter omlægningen med forskellige uddannelses-tiltag. Blandt andet gennem initiativer for fremtidens catering- og køkkenpersonale på erhvervsskolerne.

Landbrug & Fødevarer oplyser, at omsætningen af økologi i de senere år er vokset med mellem fem og ti procent om året. I 2011 blev der i Danmark solgt øko-fødevarer for i alt 7,5 milliarder kroner.  

Læs også