Landbrug & Fødevarer vil sætte kommunal økologi på dagsordenen, fordi blot to ud af 98 kommuner lever op til regeringens økologiplaner
Landbrug & Fødevarer ser et stort potentiale for at
løfte den økologiske 2020-handlingsplan. Derfor ser organisationen gerne, at
danske kommuner får fuld fart på deres økologiske målsætninger.
Ifølge Landbrug & Fødevarer lever to ud af landets 98
kommuner i dag op til regeringens økologiplaner. Planen indebærer, at 60
procent af maden i de offentlige gryder skal være økologisk i 2020.
- Hvis vi skal rykke på den økologiske omlægning, så er det vigtigt, at
kommuner og andre, der står for offentlige måltider, kommer i gang og laver
målsætninger. Hvis man skal i mål med 2020-planen på økologiområdet, så mener
vi, at alle kommuner om tre år skal have en plan for, hvordan de i 2020 vil nå
60 procent økologi, lyder det fra økologichef i Landbrug & Fødevarer
Kirsten Lund Jensen.
Et skridt på vejen
Hvis den offentlige bespisning kommer op på at udgøre 60 procent, vurderer
Fødevareministeriet, at det vil betyde, at 20.000–30.000 hektar jord bliver
omlagt. Det svarer til cirka 15 procent af det der skal lægges om for at
fordoble det økologiske areal i 2020.
- Derfor er det kun et skridt på vejen, og derfor er det så vigtigt, at den
offentlige indsats også følges op af en massiv indsats på eksportmarkederne,
ligesom der skal mere økologi ind i køleskabene i de danske hjem, siger Kirsten
Lund Jensen.
Landbrug & Fødevarer støtter omlægningen med forskellige
uddannelses-tiltag. Blandt andet gennem initiativer for fremtidens catering- og
køkkenpersonale på erhvervsskolerne.
Landbrug & Fødevarer oplyser, at omsætningen af økologi i de senere år
er vokset med mellem fem og ti procent om året. I 2011 blev der i Danmark solgt
øko-fødevarer for i alt 7,5 milliarder kroner.