Rapport viser, at flere danskere blev smittet med MRSA-bakterier i 2011, og markant flere svin har bakterie ved slagtning
Flere danskere blev smittet med MRSA-bakterie i 2011, og
antallet er det højeste i over 25 år. Og selv om antallet af MRSA-positive
svinebesætninger er på samme niveau som i 2010, findes der markant flere svin
ved slagtning med den såkaldte svine-MRSA.
Det oplyser DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet
og Statens Serum Institut.
Stigningen ses primært i tilfælde erhvervet i Danmark uden relation
til sygehuse. I cirka 12 procent af tilfældene har personerne haft kontakt til
svin, men i en stor del af tilfældene er der ingen kendte risikofaktorer.
I 2011 blev forekomsten af MRSA undersøgt i cirka 80
svinebesætninger samt cirka 800 svin og 180 kvæg på slagterierne. MRSA blev
ikke fundet i kvæg, men i 16 procent af svinebesætningerne, hvilket er samme
niveau som i 2010.
44 procent af svinene var desuden positive for MRSA ved slagtning, hvilket er
højere end i 2009, hvor den seneste undersøgelse af svin på slagterierne blev
gennemført. Det tyder på, at der er en højere forekomst i de positive
besætninger end tidligere, som bevirker, at MRSA oftere bliver overført mellem
grisene under transport og før slagtning.
- Det er vigtigt at forebygge, at forekomsten af MRSA i svin
stiger, fordi vi producerer et stort antal svin i Danmark, og svin er det
vigtigste kilde for MRSA-CC398, lyder det fra seniorforsker Yvonne Agersø fra
DTU Fødevareinstituttet.
Revision af MRSA-vejledningen
Den stigende forekomst af MRSA-CC398 har bevirket, at kontakt til
levende svin nu bliver skrevet ind som risikofaktor i den reviderede MRSA-vejledning
til sundheds- og plejepersonale, som udkommer i her i efteråret.
- Den fortsatte stigning af MRSA i samfundet og den stigende forekomst i
landbruget skal tages alvorligt og bekæmpes, fordi den ellers på sigt kan føre
til stigende forekomst på sygehusene. Det er et vigtigt skridt, at kontakt til
levende svin er tilføjet som en risikofaktor i den reviderede MRSA-vejledning,
siger Robert Skov, der er overlæge ved Statens Serum Institut.
MRSA-bakterier er resistente over for antibiotika.
Sammenlignet med udlandet har Danmark dog stadig en lav
forekomst af infektioner forårsaget af MRSA-bakterier.