Lupin erstatter sojabønner

PLANTEFOKUS: Uanset, om man er økolog eller ej – bliver der mere og mere behov for, at man selv dyrker sit protein, mener mælkeproducent.

Efter at proteinpriserne er steget meget, er det blevet endnu vigtigere med en høj grad af selvforsyning. Uanset, om man er økolog eller ej, tror jeg, der bliver mere og mere behov for, at man selv dyrker sit protein.

Det mener Henrik Petersen, som er økologisk mælkeproducent i Ellum ved Løgumkloster og dyrker lupin til sine køer.

Han deltager nu i et projekt, hvor Økologisk Landsforening undersøger, hvordan man kan øge selvforsyningen med foder til malkekøer. I projektet følges dyrkning og anvendelse af hestebønne og lupin i to bedrifter, hvor det skal erstatte dyrt indkøbt kraftfoder.

Fra renbestand til blanding

Henrik Petersen startede med at dyrke lupin for ti år siden, først i renbestand og senere i blanding med korn.

Formålet med blandsæd er at få mere variation i marken og at få en bedre konkurrenceevne mod ukrudtet.

- En af grundene til, at vi har korn med, er for at holde lupinen oprejst. Desuden giver det samlet set et større udbytte, når det er blandet sammen, forklarer planteavlskonsulent Claus Østergaard, Økologisk Landsforening.

Læs mere i dagens Effektivt Landbrug, der har fokus på planteavl.

Læs også