Vild forvirring om randzone-søer

Tirsdag ændrede NaturErhvervstyrelsen definitionen på en sø. Beskeden blev ved en fejl videregivet i går til 160 landmænd.

En sø, der skal have randzone, skal have et permanent vandspejl på mindst 100 kvadratmeter.

Sådan lød meldingen højst overraskende fra NaturErhvervstyrelsen tirsdag. Og i går blev budskabet viderebragt på et randzone-møde i Aabenraa. Her kunne chefen for LandboSyds planteavlskontor, Helge Lorentzen, fortælle 160 overraskede landmænd, at det nu pludselig er det permanente vandspejl, der definerer, hvad der i randzonemæssig forstand er en sø.

Helge Lorentzen fik opbakning af sin kollega Hans Otte Sørensen, der driver et privat rådgivningskontor i Skærbæk, og som også havde læst meldingen fra myndighederne.

- Det her betyder, vil jeg umiddelbart anslå, at omkring halvdelen af de vandhuller, vi gik og troede, der skulle randzoner omkring, går fri. Og det er jo helt nye toner, lød det fra Hans Otto Sørensen.

 

En fejl

Men meldingen fra NaturErhvervstyrelsen er, da Effektivt Landbrug dobbelttjekker, at der er tale om en fejl i skrivelsen fra myndighedernes side. Det er således ikke det permanente vandspejl, der afgør, om en sø er 100 kvadratmeter - og dermed randzonepligtig. Det er søens areal.

Og en søs areal defineres ved målet fra dens skulder - eller hvis denne ikke kan bestemmes - fra overgangen mellem vand- og landplanter.

Idet NaturErhvervstyrelsen anerkender Effektivt Landbrug for at påpege anvendelsen af et nyt begreb, beklager man samtidigt den forvirring og usikkerhed, styrelsens kommunikationsafdeling har skabt ved at bruge et forkert begreb i det materiale, der er udsendt. Styrelsen vil straks gå i gang med at rette i sit materiale.

 

 

Læs også