75 år med Nordjyllands Pelsdyravlerforening

Fest og jubilæumsskrift markerer 75 år i Nordjyllands Pelsdyravlerforening.

Et særdeles aktivt nordjysk erhverv fejrer nu sit 75 års jubilæum. Det sker med udgivelsen af et jubilæumsskrift og en stor medlemsfest.

Nordjyllands Pelsdyravlerforening blev stiftet den 10. september 1937 og ser i anledning af jubilæet både tilbage på en aktiv periode og i særdeleshed frem mod nye udfordringer. 

Jubilæumsskrift fortæller hovedsageligt om de sidste 25 år, idet der ved 50 års jubilæet i 1987 også blev udgivet et skrift.

 

Fra ræv til mink

Det startede med ræve og i flere år var det ræve produktionen, der dominerede, men langsomt begyndte minkproduktionen at overhale rævene og udgør i dag langt, langt den største del af omsætningen på nordjyske pelsdyrfarme.

Der er også er en produktion af chinchillaskind i Nordjylland, mens ræveproduktionen stort set er væk.

Da krisen startede i slutningen af 1980’erne blev det forsøgt at imødegå den med en produktionsnedgang, men mange avlere bukkede under for de lave priser.

Siden er foreningens strategi ændret og foreningen prøver i stedet at påvirke markedet, således at efterspørgslen stiger. Og den strategi er lykkes.

 

Branchen i dag

I dag er der i dag 540 farme i Nordjylland med en årlig produktion på 4,3 millioner minkskind og 20.000 chinchilla skind. Strukturudviklingen har også været gældende i pelsdyrproduktionen. Ved foreningens 50 års jubilæum i 1987 var der 2.200 farme i Nordjylland med en produktion på 3,5 millioner skind.

- Sammenholdet i branchen er stærkt, fremhæver formand Karsten Beltoft Jørgensen således i jubilæumsskriftet. Og den tidligere formand Erik Ugilt Hansen fremhæver, at også de store udfordringer fremtiden vil bringe kan overvindes i det stærke fællesskab, som pelsdyravlerne er kendt for. En af de største udfordringer de nordjyske pelsdyravlere står overfor, er sygdommen plasmacytose. Også her er sammenholdet vigtigt for at bekæmpe den frygtede sygdom, der hovedsageligt har ramt i Nordjylland, men nu begynder at brede sig i andre dele af landet.

 

Kæmpe omsætning 

Nordjyllands Pelsdyravlerforening er en del af Kopenhagen Fur, som med en årlig omsætning på 20 millioner minkskind, er verdens største auktionsselskab for pels.

 - Det er en aktiv landsdelsforening, der holder 75 års jubilæum med tro på fremtiden, som et både vigtigt lokalt erhverv og som et eksporterhverv, der bringer omsætning og valuta til Danmark, fremhæver foreningens formand Karsten Beltoft Jørgensen.

Det er også et åbent erhverv. Der holdes således åbent på flere minkfarme til Åbent Landbrug den 15. september og det færdige pelsværk kan blandt andet ses i Skagen den 24. – 25. august, når den årlige Kvalitetsmesse holdes i auktionshallen.

Og netop i jubilæumsåret understreges det, at pels er for alle, idet der sættes en produktion i gang, så alle har mulighed for at købe både større og mindre ting i pels.

 

Læs også