Grænserne er trukket op

Formand for DOF, Egon Østergaard, reagerer på lodsejer Preben Brinchs kritik. – Vi er ikke imod landbrug i nationalparkerne, understreger fo

Formand for DOF (Dansk Ornitologisk Forening red.), Egon Østergaard, har fulgt debatten og udviklingen omkring nationalparken, Kongernes Nordsjælland, og det projekt har lange udsigter, fortæller han.

- Vi (DOF, Dansk Naturfredningsforening og Friluftsrådet red.) diskuterede tilbage på en konference i slutningen af marts forholdene for nationalparken i Nordsjælland, og situationen er slet ikke nem og enkel. Samtidig har lodsejer Preben Birch valgt at misforstå den udmelding, jeg kom med på det møde. Her føler jeg mig faktisk fejlfortolket.

 

Mulighed for afgræsning

- Jeg er ikke imod landbrug i nationalparkerne, men intensivt dyrkning er ikke praktisk indenfor det afsatte naturområde. Jeg er ked af, hvis landbruget har fået indtrykket af, at vi i DOF er imod enhver form for landbrug, det er vi bestemt ikke.

- For der findes selvfølgelig flere muligheder. Både afgræsning og økologisk produktion er et skridt i den rigtige retning. Men industriel tung dyrkning tror jeg ikke på.

Og Egon Østergaard håber på en snarlig afklaring.

- Målet er selvfølgelig naturen, men jeg forstår godt landmændene i Nordsjællands frustration, for de har brug for klarhed omkring projektet. Det skylder man dem. Derfor foreslår vi også en jordfordelingsfond, som kunne være en økonomisk løsning for flere landmænd. Det er en linje som man også bakker op omkring i Landbrug & Fødevarer, understreger Egon Østergaard.

Fonden skal købe landbrugsjord, som ligger udenfor nationalparken, og derefter tilbydes de landmænd, som vil være interesseret i at sælge deres jord, som ligger i nationalparkområdet.

 

Håber på dialog

Debatten er dog for længst afsporet, og formanden tror ikke på en nationalpark i det nordsjællandske foreløbig.

- Grænserne er trukket skarpt op mellem kommunerne, landbruget og de grønne organisationer. Og landbruget et blevet en form for stopklods. Det er sikkert sket fordi, der ikke er blevet meldt klart ud fra begyndelse, som nu ligger ti år tilbage, samtidig er loven omkring nationalparken uklar, hvilket heller ikke har forbedret situationen.

- Jeg håber dog, at der vil komme en konstruktiv dialog mellem parterne, men det har sikket lange udsigter. Så lad os hellere arbejde med et havområde. Det er selvfølgelig sværere at få glæde af, og formidlingen omkring sådan et projekt er heller ikke lige til, men her ville vi måske kunne få gang i noget, fortæller Egon Østergaard.

Læs også