Jensen Seeds i 50 år

Birkum-virksomheden Jensen Seeds A/S, der er verdens største producent af spinatfrø, fejrer 50 års jubilæum i dag, onsdag den 10. maj.

Specialfrøfirmaet Jensen Seeds A/S, der er beliggende i Birkum sydøst for Odense, kan i dag, torsdag den 10. maj, fejre virksomhedens 50 års jubilæum.

Begivenheden markeres med et åbent hus-arrangement for firmaets avlere, aftagere og øvrige forretningsforbindelser fra flere lande, blandt andet fra Frankrig, Holland, Tyskland og Japan.

Jubilæumsgæsterne vil blandt andet få fremvist firmaet, hvor der udendørs vil være en udstilling af forskellige maskiner, der bruges i frøavlen. Og inde i fabrikken vil der være lejlighed til at høre om - og se - den nyeste teknologi inden for frøproduktion.

 

Verdens største

Jensen Seeds A/S er Danmarks største havefrøproducent med produktion af frø fra 3.100 ha i Danmark og godt 250 ha i udlandet. 99,9 procent af produktionen - ca. 4.000 tons om året - går til eksport, og årsomsætningen er, afhængigt af det enkelte år, på ca. 100 millioner kroner.

80 procent af omsætning er spinatfrø, og med en produktion på ca. 40 procent af det spinatfrø, der omsættes på verdensmarkedet, er den fynske virksomhed verdens største producent af spinatfrø.

 

Utryg ved pesticid-stramning

Samtidig med, at Jensen Seeds’ administrerende direktør og hovedaktionær, Henning van Veldhuizen, glæder sig over en stor omsætning, - efter et meget problematisk høstår 2011 - gode resultater og fortsat vækst, er han også bekymret for havefrøbranchens fremtid - ikke mindst på baggrund af politikernes bebudede stramninger på miljøområdet.

- I dag har man i Danmark et kontrolleret forbrug af kemi. Det er et velfungerende system, men det er irriterende, at man for eksempel til nogle kålarter og spinat har midler, der er godkendte i Tyskland og Sverige, men ikke i Danmark, påpeger Henning van Veldhuizen, der også er formand for Foreningen af Danske Havefrø-Grossister.

- Jeg er utryg ved regeringens pesticid-politik, understreger han. Vores eksistens er i høj grad afhængig af politikernes velvilje. Nogle midler, som er vigtige i frøavlen, og som ikke kan erstattes med andre, vil blive forbudt. Vi prøver at finde alternativer, men et farvel til de pågældende midler kan ikke undgå at give problemer i frøavlen.

- Vi forsøger med nogle dyrkningstekniske metoder. De midler, som bliver forbudt, er først og fremmest ukrudtsmidler, men også midler til bekæmpelse af skadedyr. Selv om det gør ondt, vil udviklingen stadig fortsætte. Frøet skal jo dyrkes!

Læs også