Nyt finansieringsinstitut til landbruget har lange udsigter

Politikernes intention om at række en frelsende hånd ud til flere hundrede landmænd med et nyt finansieringsinstitut, Landbrugets Finansieringsinstitut, der var en del af den vækstpakke, som blev præsenteret i forrige måned, ligner en uløselig opgave. Forhandlingerne om tilblivelsen af instituttet har således trukket ud i nu to måneder, og kilder fortæller til Jyllands-Posten, at der stadig er lang vej igen, før man har en aftale.

Den nuværende model kan kun bruges af det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet, der har overtaget flere end 150 landmænd efter krakkede banker. Disse landmænd skal over i den nye bank, men modellen fungerer ikke for andre landmænd i almindelige banker, lyder det.

At der er problemer i forhandlingerne bekræftes af Landbrug & Fødevarers direktør, Carl Aage Dahl, som også sidder med ved forhandlingsbordet.

- Jeg har også hørt, at der er rejst tvivl, om modellen vil virke, og til det er der kun at sige, at hvis den ikke virker, er opgaven ikke løst. Det har været en klar forudsætning, at instituttet skal kunne virke bredt for at skabe vækst i landbruget. Derfor vil jeg opfordre til, at man i samarbejde med pengeinstitutterne får vurderet effekten af den model, der ligger, og er den ikke god nok, må man finde en anden måde at gøre det på, siger Carl Aage Dahl til Jyllands Posten.


Læs også