Vind og salt slider på hveden

I det barske Nordvestjylland vil der gå et par uger, før der er helt overblik over, hvor mange udsatte pletter i hvedemarkerne, der må bortdømmes. - Der er god grund til at tildele den første gødning nu, hvor varmen er kommet, råder planteavlskonsulent.

Selv om der formentlig kun er et spørgsmål om dage, før Plantedirektoratet offentliggør årets kvælstofprognose, er det ikke anbefalelsesværdigt at vente så længe med at tildele vintersæden en portion gødning at starte på.

- Den kommende uge med gode temperaturer vil hjælpe meget. Afgrøden har brug for noget varme og lidt gødning, den kan godt nå at buske sig, hvis vi får et godt forår, siger planteavlskonsulent Michael D. Fleng fra rådgivningsvirksomheden Heden & Fjorden.

Hvor der er grønne spirer, er det for tidligt at sige, om planterne klarer sig. Nogle steder er der brune planter, og andre steder er der kun hovedskuddet tilbage.

Vinterbyggen bedst
I Nordvestjylland vil man enkelte steder skulle disponere gødningstildelingen i hveden med henblik på enkelte pletter, hvor omsåning med vårbyg bliver hensigtsmæssigt.

En lidt for sen såning, og især på lerjorde, hvor vinden har været hård og der ikke har været et beskyttende lag sne, er kritisk for især hveden. De kommende par uger vil afgøre, hvor mange arealer, der ikke klarer sig.

- Vest for Lemvig ser vi marker, der er døde på grund af salt, der blæser ind fra Vesterhavet. Der var flere storme på kort tid, og det er store mængder salt, der flyttes ind. Tæt på kysten, er nogle marker svedet helt væk, fortæller Michael D. Fleng.

Han skønner, at vinterbyggen, der så småt er begyndt at vokse, generelt i hans område har klaret sig en anelse bedre end hveden.

Læs også