Røgeost spiller førsteviolin hos Arla i Ørbæk

Arla vil ikke kun være kendt for bulkvareproduktion. Der skal også specialprodukter på hylderne.

- Vi vil gerne have resten af Danmark til at spise lige så meget røgeost som fynboerne.

Det erklærede mål har mejerichef Niels Henrik Pihl, der leder processen med at gøre mejeriet i Ørbæk til en aktiv del af Arla-familien. Da Arla overtog det tidligere Faurholt & Thrane I/S i marts 2011, var det først og fremmest med henblik på røgeosten, som det store dansk-svenske mejeriselskab gerne vil være med til at udvikle.

Først skal produktionen af den fynske ostespecialitet dog flyttes fra det tidligere Thrane Røgeost på Thulevej i Odense til lokaliteterne i Ørbæk. Mejerichef Hans Henrik Pihl forventer, at flytningen vil ske hurtigst muligt efter sommerferien og senest i løbet af efteråret.

- Det, som gør processen vanskelig, er, at røgeanlægget i Odense er et meget gammelt anlæg, hvor halmen stoppes ind i brandkammeret med håndkraft. Det er ikke en proces, der lever op til arbejdsmiljøkravene i 2012. Derfor arbejder vi på at udvikle et nyt anlæg, hvor processen automatiseres, fortæller Niels Henrik Pihl, som tilføjer, at der på nuværende tidspunkt ikke findes et sådant standardanlæg.

Ingen halm i mejeriet
Når produktionen af røgeost flyttes til Ørbæk, vil halmen og forbrændingsprocessen ifølge planen blive holdt helt udenfor selve mejeribygningen.

- Halm i en mejeribygning lever ikke op til tidens krav om fødevaresikkerhed. Derfor skal røgen kunne transporteres 30 meter gennem et rør og ind i produktionslokalerne. Det er en kæmpe udfordring, fordi processen også skal kunne godkendes af diverse myndigheder, siger Niels Henrik Pihl.

- Og vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten, understreger mejerichefen. Så der bliver ikke tale om at anvende røgaroma i produktionen af den fynske specialitet, der også fremover vil blive markedsført under navnet Thrane røgeost, der er et indarbejdet og velrenommeret varemærke i fynboernes bevidsthed.

Arla ind i Torvehallerne
Den fynske røgeost er måske også et af de produkter, der kan komme på tale, når Arla i løbet af foråret åbner en butik i Torvehallerne i København, der sælger fødevarer af højeste kvalitet.

- Der vil vi naturligvis gerne have nogle fynske specialiteter med på hylderne, og initiativet skal være med til at føre Arla ind i et segment med specialprodukter. Vi vil ikke kun være kendt for standardprodukter, siger Niels Henrik Pihl, som tilføjer, at initiativet i Torvehallerne som udgangspunkt er et imageprojekt, men samtidig en mulighed for at få afprøvet, om der er et marked for produkter i den øverste top af fødevarepyramiden.

Her kan mejeriet i Ørbæk blive en del af strategien.

- På et stort mejerianlæg handler det først og fremmest om effektivitet og rationalitet. Vi skal selvfølgelig også være effektive og rationelle, men som et lille mejeri har vi bedre mulighed for at være med til at udvikle nogle nye produkter, som ikke er standardprodukter, siger Niels Henrik Pihl.

Ørbæk fastholder volumen
I forbindelse med flytningen af røgeostproduktionen fra Odense til lokaliteterne Ørbæk vil medarbejderstaben blive reduceret med syv mand til 16 mand. Antallet af varenumre vil også blive reduceret, men volumen vil blive fastholdt med en årlig produktion svarende til 5,5 millioner kg. Udover røgeost vil der blive produceret creme fraiche, skyr, kvark, hytteost samt mælk og piskefløde i poser på anlægget i Ørbæk.

- Drikkemælken er også en vigtig produktion her i Ørbæk. Ikke mindst efter, at vi nu fra 1. januar også tapper økologisk mælk fra Gram Slot til Rema. Det drejer sig om tre forskellige mælkevarianter i størrelsesordenen to millioner kg på årsbasis, fortæller Niels Henrik Pihl.

Udover mælken fra Gram Slot tapper og sælger Arla i Ørbæk også Thrane mælk i poser.

- De fire leverandører, som var tilknyttet det tidligere mejeri, er blevet integreret i Arla. Vi opererer nu med tre forskellige råvaretyper på mælkesiden, nemlig almindelig konventionelmælk, fynsk jerseymælk, og økologisk fynsk jerseymælk, fortæller Niels Henrik Pihl, som oplyser, at den økologiske jerseymælk blandt andet bruges til produktion af økologisk røgeost.

 

 

Læs også