Kvægfaglig Messe

Agro Nord Malkekvæg er Danmarks eneste kvægmesse for fagfolk med dyr og udstilling af alt til malkekvægsholdet.

- Agro Nord er Danmarks eneste kvægfaglige messe bygget op omkring kvæget.

Ordene tilhører primus motor i Agro Nord Jens Holm Danielsen.

Agro Nord er for alle kvægbrugere. Det afholdes i Messe- og Agrocenter Aars onsdag den 7. marts. At det er for alle kvægfolk bliver særligt klart i år. Agro Nord har nemlig indgået en aftale med bladet VikingDanmark. Der vil i den udgave, der udkommer op til messen, være indlagt to billetter, der giver gratis adgang til udstillingen. Det giver alle danske kvægbrugere en mulighed for gratis at besøge udstillingen.

Der er tilmeldt knap 200 dyr til bedømmelse, desuden udstilles krydsningskalve, afkomsgrupper og elitekalve til auktion.

Tid og plads til bedømmelse
På Agro Nord gives ikke karakterer til dyrene. Her oprangeres dyrene. Der gives sløjfer i fire farver. Første, anden og tredje præmie og for placeret. Så ved avlerne også, hvor de er placeret i det kvægfaglige billede. Og så er der en god mulighed for at bruge udenlandske dommere og dermed også få viden omkring, hvordan der ses på dyrene internationalt.

Der gives fløjgaver ikke ærespræmier.

Christian Fischer fra Tyskland dømmer DH og DRH. Afkomsinspektør Mogens Nielsen, Videnscentret, dømmer RDM og Jersey.

Alle dyrene bedømmes i samme ring, så der er god plads og god mulighed for at se det enkelte dyr.

Der startes med DHs førstekalvskøer.

Omkring middag afbrydes for en formandstale af formand Oluf Bøgh, Hobro, og efter middag bedømmes Jersey, DRH. RDM og DH med de yngste dyr først. Bedømmelsen sluttes sidst på eftermiddagen.

Om aftenen udpeges Miss Agro Nord og en reservechampion på tværs af alle racer. Det sker mellem de udpegede modeldyr. Derefter er der auktion over udvalgte elite dyr.

I løbet af dagen er der stilleauktion over embryoner.

Krydsningskalve
Som noget nyt er der i Agrocentret en udstilling af krydsningskalve.

- Det er en fordel for mælkeproducenterne at anvende kødkvægsracer til de ringeste køer i besætningen og så bruge kønssorteret sæd til resten. Det vil give en merpris, fortæller Jens Holm Danielsen.

Danish Crown vil være på standen og fortælle om deres koncept med slagtning af otte måneders gamle krydsningskalve. Racerne Limousine, Simmental, Charolais, Dansk Blåkvæg og Blonde d'Aquitaine har tilmeldt kalve til udstillingen.

Udstilling
Den faglige udstilling er udsolgt for længst og der er venteliste. Der udstilles maskiner, inventar, foderstoffer og meget andet i alle tre haller, ligesom der er udendørs udstilling.

Læs også